Two Turkish soldiers salute by NATO Training Mission-Afghanistan is licensed under CC BY-SA 2.0
Zal Turkije de wil van Duitsland in Afghanistan uitvoeren?
De Verenigde Staten en Duitsland hebben aangekondigd zich uit Afghanistan terug te trekken. Eén belangrijke macht in het Midden-Oosten gaf aan het machtsvacuüm te zullen vullen: Turkije. Gelijk na deze aankondiging gaf Duitsland zijn goedkeuring aan de toenadering van Turkije.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei dat Turkije “veel meer verantwoordelijkheid” in Afghanistan kan nemen, zo meldde het staatspersbureau Anadolu vorige week.
Tijdens haar bezoek aan Turkije zei minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer: “Ik ben dankbaar dat Turkije bereid is hierin een essentiële rol te spelen. Maar we zijn ook overeengekomen dat het niet alleen op Turkije kan neerkomen. Het vereist ook de steun van binnen de alliantie en van partners.”
In Afghanistan beveiligt Turkije de luchthaven van Kabul. Erdogan heeft nu aangeboden meer verantwoordelijkheid te nemen in de Hindu Kush. “Kramp-Karrenbauer heeft geprobeerd de rangen met Turkije te sluiten op het gebied van veiligheidsbeleid, ondanks de politieke verschillen,” rapporteerde n-tv.de. “Tijdens haar eerste bezoek aan Ankara verzekerde de CDU-politicus haar ambtgenoot Hulusi Akar van Duitslands sterkere inzet om de NAVO-flank in de Zwarte Zee regio te beveiligen en moedigde de Turkse regering aan een essentiële rol in Afghanistan op zich te nemen – zoals de verdere exploitatie van de luchthaven in Kabul.”
Door de luchthaven te beveiligen, stelt Turkije ook toekomstige Europese- of NAVO-missies veilig. De Taliban heeft Turkije daarom gedreigd zijn post te verlaten. In de marge van de NAVO-top zei Erdogan tegen de Biden-regering dat Turkije “diplomatische, logistieke en financiële steun” van de VS nodig zou hebben om het toezicht op de internationale luchthaven over te kunnen nemen na de terugtrekdatum.
Ondanks de verschillen zei Akar: “Duitsland is onze vriend, onze partner.” Hij benadrukte eveneens de belangrijke rol die Turkije speelt bij de opvang van miljoenen vluchtelingen en ontheemden in Syrië. Europa is op dit gebied afhankelijk van Turkije. Daartegenover kan Turkije rekenen op Duitsland en andere Europese landen voor wapenexport en financiële steun.
Jarenlang was Turkije de belangrijkste ontvanger van de Duitse wapenexport. In januari 2019 gebruikte Turkije Duitse tanks in een offensief tegen Koerdische troepen in Syrië. Turkije heeft vaak gehandeld tegen de doelen van de NAVO-alliantie en de aangeduide belangen van de VS. Het is ook een van de meest uitgesproken tegenstanders van de staat Israël. Toch blijven Duitsland en Turkije nauw samenwerken.
Deze alliantie is een onderdeel van een van de meest interessante profetieën in de Bijbel. Deze profetieën helpen ons om onze huidige wereld te begrijpen.
Hoofdredacteur van de Trompet, Gerald Flurry, legt in “A Mysterious Prophecy” uit dat Psalm 83:4-6 spreekt over een ongeëvenaarde alliantie die in onze tijd zal worden gevormd. Duitsland, Turkije en Syrië worden in deze profetie genoemd (lees het artikel voor een gedetailleerde uitleg). Zoals dhr. Flurry uitlegt, zal deze alliantie zich voornamelijk vormen als tegenwicht van de VS, Groot-Brittannië en de Joodse staat in het Midden-Oosten, en in de tweede plaats als tegenwicht van Iran. De snelle goedkeuring door Duitsland van de Turkse opmars in Afghanistan laat zien dat deze alliantie zich al aan het vormen is.