Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Waarom bemoeit paus Franciscus zich met de Amerikaanse politiek?

Vatican Pool - Corbis/Corbis via Getty Images

Waarom bemoeit paus Franciscus zich met de Amerikaanse politiek?

Het is belangrijk dat we de kritiek van de paus op Donald Trump en het immigratie- en economische beleid van Amerika in hun context zien.

Opnieuw wordt paus Franciscus een van de meest prominente tegenstanders van Donald Trump.

Tijdens de eerste regering van president Trump zei paus Franciscus: "Deze man [Donald Trump] is niet christelijk." Tijdens de verkiezingscampagne van 2016 bezocht hij de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico om zijn meningsverschillen op een zo dramatisch mogelijk podium te uiten.

Nu hervat hij zijn woordenstrijd. Dit weekend schreef paus Franciscus een brief aan Amerikaanse bisschoppen waarin hij zei dat geen enkel moreel mens het migratiebeleid van Donald Trump kan steunen: "Het goed gevormde geweten kan niet anders dan een kritisch oordeel vellen en zijn afkeuring uiten over elke maatregel die de illegale status van sommige migranten stilzwijgend of expliciet met criminaliteit vereenzelvigt."

Tb Nl

Hij deed zelfs een soort oproep tot actie aan de Amerikaanse katholieken: "Ik spoor alle gelovigen van de katholieke kerk en alle mannen en vrouwen van goede wil aan om niet toe te geven aan verhalen die discrimineren en onnodig lijden veroorzaken voor onze migranten- en vluchtelingenbroeders en zusters."

Democraten willen de betrokkenheid van de paus graag aanmoedigen. Net voordat Joe Biden het Witte Huis verliet, kende hij de paus de Presidentiële Medaille van Vrijheid "met onderscheiding" toe. Sinds 1990 zijn de enige andere mensen die deze medaille "met onderscheiding" hebben gekregen, Ronald Reagan, Colin Powell, paus Johannes Paulus ii en Joe Biden zelf. Biden had gepland om de paus persoonlijk te bezoeken tijdens zijn laatste buitenlandse reis, maar moest dit afzeggen vanwege de branden in Californië.

De aanval van de paus op president Trump is precies het soort verklaring waar de regering Biden op hoopte. Maar het aanmoedigen van pauselijke aanvallen is gevaarlijk.

Politieke "bemoeienis"

Immigratie is een van de belangrijkste kwesties in de Amerikaanse politiek - en een van de meest controversiële. Door in 2016 Mexico te bezoeken, voerde paus Franciscus feitelijk campagne tegen president Trump. De paus gaf de allereerste katholieke mis op het grensgebied tussen twee landen. Ongeveer 200.000 mensen keken toe vanaf de Mexicaanse kant van de grens, en ongeveer 50.000 vanaf de Amerikaanse kant.

Als er nog enige twijfel bestond dat de paus met deze gebeurtenis de Amerikaanse verkiezingen wilde beïnvloeden, dan heeft hij die tijdens zijn reis naar huis weggenomen. Tijdens zijn vlucht bracht een journalist opmerkingen van presidentskandidaat Trump over immigratie ter sprake. "Hij heeft gezegd dat hij, als hij gekozen zou worden, een muur van 2500 kilometer langs de grens zou bouwen. Hij wil 11 miljoen illegale immigranten deporteren, waardoor gezinnen worden gescheiden, enzovoort," zei de journalist. Hij vroeg zich af "of een Amerikaanse katholiek op zo iemand kan stemmen" (cursivering van mij).

De paus antwoordde: "Iemand die alleen maar denkt aan het bouwen van muren, waar ze zich ook mogen bevinden, en niet aan het bouwen van bruggen, is geen christen."

"Dit staat niet in het evangelie," ging de paus verder. "Wat betreft uw vraag over of ik zou adviseren om te stemmen of niet te stemmen, daar ga ik me niet mee bemoeien. Ik zeg alleen dat deze man geen christen is als hij zulke dingen heeft gezegd."

Het is misleidend om te zeggen dat hij niet zou adviseren hoe te stemmen. Hij maakte heel duidelijk wat hij van Trump en zijn beleid vond. Hij probeerde duidelijk de presidentiële campagne te beïnvloeden!

Deze paus is erg politiek ingesteld, en dat zegt hij zelf. Zelfs toen hij over Trump sprak, noemde de paus zichzelf een "politiek dier". In 2013 zei hij: "Een goede katholiek bemoeit zich met politiek." Hij ziet het als een deel van zijn religieuze plicht.

De laatste opmerkingen van de paus laten zien hoe nauwlettend hij de Amerikaanse politiek volgt. Vice-president JD Vance is katholiek en heeft een heel andere kijk op migratie dan de paus. Op Fox News zei de heer Vance vorige maand: "Het is een zeer christelijk concept dat je van je familie houdt en dan van je naaste, en vervolgens hou je van je gemeenschap, en dan hou je van je medeburgers, pas daarna kun je je richten op de rest van de wereld en daar prioriteit aan geven. Een groot deel van uiterst links heeft dat volledig omgekeerd."

Dit leidde tot een lange uitwisseling over het onderwerp tussen Vance en de Britse politieke commentator Rory Stewart over de leer van de 13e-eeuwse katholieke theoloog Thomas van Aquino.

De paus mengde zich in dit debat met zijn brief. Hij heeft overduidelijk gevolgd wat de vice-president op X en Fox News heeft gezegd. Hij volgt de Amerikaanse politiek beter dan de meeste Amerikanen!

Dit soort tussenkomst van de paus zou niemand moeten verbazen. Het is niet ongebruikelijk. In Argentinië, voordat hij paus werd, steunde hij vaak politieke zaken of hij was er juist tegen. En politieke "bemoeienis" - om het woord van de paus te gebruiken - is nauwelijks voorbehouden aan Franciscus. Het Vaticaan bemoeit zich regelmatig met Europese politieke zaken. Het is bijvoorbeeld sterk betrokken bij de Italiaanse politiek en helpt zelfs bepaalde wetgevers bij hun stemkeuze.

Politiek is een fundamenteel onderdeel van de rol die de katholieke kerk in de wereld meent te moeten spelen.

Geen scheiding tussen kerk en staat

Scheiding van kerk en staat wordt algemeen gekoesterd in Amerika, maar de katholieke kerk gelooft er niet in.

In 1864 zette Paus Pius IX het antwoord van de katholieke kerk op de liberale democratie officieel uiteen in zijn "Syllabus van fouten". Hij verklaarde dat de volgende beweringen fout waren en gezien worden als ketterij:

- De kerk zou van de staat gescheiden moeten zijn, en de staat van de kerk.

- In deze tijd is het niet langer nuttig om de katholieke godsdienst als enige religie van de staat te beschouwen, met uitsluiting van alle andere vormen van aanbidding.

- Ieder mens is vrij om die religie te omarmen en te belijden die hij, geleid door het licht van de rede, als waar beschouwt.

- De kerk heeft niet de macht om geweld te gebruiken, noch heeft zij enige wereldlijke macht, direct of indirect.

- Katholieken kunnen het systeem goedkeuren om de jeugd op te voeden zonder verbonden te zijn met het katholieke geloof en de macht van de kerk.

De paus noemde deze uitspraken ketterij! Volgens deze officiële katholieke leer zou de kerk een rol moeten spelen in de politiek. Verder zou het katholicisme de enige officiële staatsgodsdienst moeten zijn - zelfs de enige toegestane godsdienst. De kerk kan zelfs geweld gebruiken om dit te laten gebeuren!

Maar dit is niet alleen de leer van een pauselijk document uit 1864: Dit is de manier waarop de katholieke kerk al bijna 2000 jaar te werk gaat! Zij heeft een lange geschiedenis in het onderwerpen van mensen, zelfs met geweld!

Later zei het Concilie van Vaticanum ii wel dat mensen met een ander geloof godsdienstvrijheid moesten hebben. Maar de uitspraken van paus Pius zijn officiële uitspraken van de paus over zeden en leerstellingen en zijn dus, volgens de katholieke leer, "onfeilbaar". De uitspraken van Vaticanum II worden door veel katholieken ook als onfeilbaar beschouwd. Katholieke geleerden kunnen deze tegenstrijdige verklaringen "oplossen", maar de geschiedenis van de kerk spreekt voor zichzelf.

De officiële katholieke leer verwerpt de scheiding van kerk en staat. De enige reden waarom het Vaticaan zich tot nu toe grotendeels buiten de Amerikaanse politiek heeft gehouden, is puur een kwestie van tactiek. Historisch gezien staan veel Britten en Amerikanen wantrouwend tegenover de katholieke kerk, dus hield de kerk zich in deze landen buiten de politiek totdat ze hun vertrouwen kon winnen.

Iedereen die verbaasd is over de manier waarop paus Franciscus nu naar buiten treedt en zich ermee bemoeit, heeft geen historisch besef. Dit is simpelweg de terugkeer van het Vaticaan naar zijn meer traditionele rol als politieke macht en koningmaker.

De echte vraag is, wat wil de paus bereiken met deze bemoeienis? Zal het goed zijn voor Amerika?

Mensen kunnen van mening verschillen over het antwoord op die laatste vraag. Maar als u objectief naar de uitspraken en daden van de paus kijkt, kunt u de echte intentie erachter duidelijk zien.

Een dubbele standaard

"Is een grens nu onchristelijk?" vroeg Silvio Canto Jr., zelf katholiek, aan American Thinker. "Hoe zijn we op het punt gekomen dat het verdedigen van grenzen en het bevorderen van legale immigratie nu onmenselijk is?" (19 februari 2016).

Zoals de campagne van meneer Trump al aangaf, is het Vaticaan zelf omgeven door een enorme muur en heeft het een van de meest beperkende immigratiemaatregelen ter wereld.

In Europa zei kardinaal Reinhard Marx, voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, in februari 2016: "Als kerk zeggen we dat we het aantal vluchtelingen moeten verminderen." Maar als het om Amerika gaat, is het buitenhouden van migranten "onchristelijk".

Heeft de paus dit gewoon gezegd omdat hij van migranten houdt? Zet zijn uitspraken over Donald Trump af tegen de manier waarop hij andere wereldleiders heeft behandeld.

Een van de laatste daden van de regering Biden was het ondertekenen van een overeenkomst met Cuba, bemiddeld door de katholieke kerk. Sinds 2014 voert de paus campagne tegen de Amerikaanse sancties tegen Cuba.

Paus Franciscus bezocht Cuba in 2015, vlak voor zijn reis naar de VS. "Hij omhelsde en omarmde Raúl Castro, een man die jaren geleden priesters heeft geëxecuteerd, religieuze leiders heeft lastiggevallen en christelijke scholen heeft gesloten," schreef Canto. "Heeft hij de Castro-broers onchristelijk genoemd?"

Toen de paus in 2015 Cuba bezocht, "onthield hij zich ervan om zelfs maar verbloemde kritiek op de communistische regering te uiten," zoals de Telegraph het formuleerde (20 sept. 2015). De Patriottische Unie van Cuba, een pro-democratische groep, klaagde: "De paus uitte geen enkele solidariteitszin met de slachtoffers van de onderdrukking en zei tegen de pers, toen hij van Cuba naar de Verenigde Staten reisde, dat hij niet op de hoogte was van de detentie van pacifistische dissidenten" (23 sept. 2015).

Om de woorden van de paus zelf te gebruiken: dit staat niet in het evangelie.

De Castro-broers zijn niet de enige autoritaire leiders die de paus niet heeft bekritiseerd. "Eén relatie die Franciscus geduldig heeft opgebouwd, is die met Poetin," schreef Foreign Affairs (25 sept. 2015). Het Italiaanse tijdschrift L'Espresso schreef: "Franciscus heeft er altijd alles aan gedaan om het patriarchaat van Moskou en de imperiale politiek van Vladimir Poetin niet te ergeren, ook al zaaide het grote teleurstelling onder de bisschoppen, geestelijken en gelovigen van de katholieke kerk in de regio" (12 februari 2016).

China heeft 2 miljoen van zijn burgers opgesloten in concentratiekampen. Het heeft Hongkong overgenomen en Hongkongers van hun vrijheid beroofd. Er is een leerboek over ethiek gepubliceerd waarin beweerd wordt dat Jezus Christus zei: "Ook ik ben een zondaar."

De paus zal deze mannen niet bekritiseren, maar hij is wel snel om de VS te veroordelen. Wat zegt dat over zijn wereldbeeld?

Drek van de duivel

Amerikanen zouden zich grote zorgen moeten maken dat deze instelling probeert zich in de Amerikaanse politiek te mengen. Het Vaticaan heeft duidelijk niet het beste voor met Amerika.

Paus Franciscus heeft duidelijk gemaakt dat hij het wereldwijde systeem van vrijemarktkapitalisme omver wil werpen. "Sommige mensen blijven doorsijpel-effect theorieën verdedigen die ervan uitgaan dat economische groei, aangemoedigd door een vrije markt, er onvermijdelijk in zal slagen om meer rechtvaardigheid en inclusiviteit in de wereld te bewerkstelligen," schreef hij in Vreugde van het Evangelie (Evangelii Gaudium), zijn apostolische vermaning van november 2013. "[D]eze opvatting … drukt een onbezonnen en naïef vertrouwen uit in de goedheid van degenen die economische macht uitoefenen.."

Franciscus noemde het mondiale vrijemarktkapitalisme "een nieuwe tirannie" en veroordeelde het als "een financieel systeem dat overheerst in plaats van dient." Hij heeft het ook wel "de drek van de duivel" genoemd.

Welke natie is de koploper van het wereldwijde vrijemarktkapitalisme? De Verenigde Staten van Amerika.

Als we paus Franciscus op zijn woord moeten geloven, dan kan hij onmogelijk wensen dat de leider van het kapitalistische systeem voorspoed heeft en welvarend is terwijl hij zijn "tirannie" aan de wereld blijft opleggen. Als hij gelooft dat de vrije markt een vernietigende kracht is, dan zou hij zich niet alleen gerechtvaardigd maar ook verplicht voelen om zijn macht te gebruiken om die markt te verzwakken.

Het bezoek van de paus aan Amerika had niet méér kunnen verschillen van zijn bezoek aan Cuba. Hier ontmoette hij gevangenen en illegale immigranten. In Cuba weigerde de paus mensen te ontmoeten of zelfs maar te erkennen dat ze opgesloten zaten voor enkel wat ze gezegd hadden. Hij weigerde om wereldwijde aandacht te vestigen op deze slachtoffers van tirannie. Maar in Amerika probeerde hij mensen die gevangen zaten voor echte misdaden af te schilderen alsof ze slachtoffers waren van een onderdrukkend systeem. "Het is pijnlijk als we gevangenissystemen zien die zich niet bezighouden met het verzorgen van wonden, het verzachten van pijn, het bieden van nieuwe mogelijkheden," zei hij.

Dit is een paus die dictators omhelst en vervolgens zijn hardste kritiek reserveert voor de machtigste democratie ter wereld, die de wereld heeft geleid in het bevorderen van echte vrijheid.

Lang niet alle katholieken zijn anti-Amerikaans. In feite zijn veel van de sterkste critici van de paus, zoals Canto en Vance, zelf katholiek. De overweldigende meerderheid van de Amerikaanse katholieken is veel loyaler aan Amerika dan aan het Vaticaan, wat de reden is waarom het Vaticaan tot nu toe niet in staat is geweest om veel invloed uit te oefenen op het Amerikaanse politieke systeem. Bijna alle katholieken in Amerika zouden de scheiding van kerk en staat steunen. Velen zijn zich er niet van bewust dat de leer van hun kerk dit standpunt veroordeelt, en zelfs als ze het wisten, zouden ze het er nog steeds niet mee eens zijn.

Desondanks heeft deze paus duidelijk gemaakt dat hij fel gekant is tegen een aantal fundamentele idealen van Amerika.

De katholieke kerk is nog steeds hetzelfde instituut dat het al honderden jaren is. De kerk heeft altijd met autoritaire leiders gewerkt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot het nog overeenkomsten met zowel Mussolini als de nazi's. Door Poetin in te palmen, Castro te omhelzen en Amerika te berispen, bewandelt de paus bekende paden.

U realiseert zich dit misschien niet, maar de Bijbel heeft eigenlijk een aantal stevige dingen te zeggen over een machtige kerk die denkt dat ze betrokken moet zijn bij de politiek over de hele wereld.

Een vrouw in profetie

Openbaring 17 beschrijft een opvallend schouwspel: een vrouw "met wie de koningen van de aarde hoererij bedreven" (vers 2).

Belangrijke delen van de Bijbel zijn in symbolen geschreven. De Bijbel staat vol met passages waarin God een fysiek object gebruikt om een geestelijke waarheid of concept uit te beelden. Jezus Christus noemde Zichzelf bijvoorbeeld het brood van het levens; de Heilige Geest wordt gesymboliseerd door water; engelen worden sterren genoemd; enzovoort.

In de Bijbelse symboliek is een vrouw een type van een kerk. U kunt dit zien in passages als Efeziërs 5, die de relatie tussen Christus en Zijn ware Kerk afbeeldt als die tussen een man en vrouw. Openbaring 12 beschrijft dezelfde Kerk als een vrouw die gedwongen werd om 1260 dagen de woestijn in te vluchten - dit beeldt een periode af van 1260 jaar waarin de Kerk die Christus stichtte moest onderduiken om aan vervolging te ontsnappen. Later in dit hoofdstuk wordt die Kerk beschreven als bovennatuurlijk beschermd tegen een satanische aanval in de eindtijd.

De vrouw in Openbaring 17 is niet de ware Kerk van God, die beschreven wordt als een stralende vrouw in wit linnen (bijv. Openbaring 12:1; 19:7-8). Deze vrouw is een "grote hoer … , bekleed met purper en scharlaken en getooid met goud, edelgesteente en parels, en zij had een gouden drinkbeker in haar hand, vol van gruwelen en van onreinheid van haar hoererij" en "dronken van het bloed van de heiligen" (Openbaring 17:1, 4, 6). Dit stelt een grote en machtige valse kerk voor.

Deze kerk heeft aanzienlijke politieke invloed bij "de koningen der aarde". Zo'n beschrijving kan maar op één kerk in de menselijke geschiedenis van toepassing zijn - een kerk die macht heeft uitgeoefend over vele grote leiders, die diep verwikkeld is geweest in de nationale politiek en internationale aangelegenheden.

Als u wilt weten hoe God het ziet wanneer een organisatie die beweert Hem te vertegenwoordigen zich mengt met de politiek van deze kwaadaardige, satanische wereld, denk dan eens diep na over de manier waarop die relaties in dit hoofdstuk van Openbaring worden gekarakteriseerd!

De Bijbel ontmaskert deze kerk als hoererend met de koningen van de aarde! Ik realiseer me dat voor zo'n bewering overvloedig bewijs nodig is. En er is overvloedig bewijs! Wij sturen u graag een gratis exemplaar van ons boek The Holy Roman Empire in Prophecy, dat stap voor stap laat zien hoe de profetieën over deze organisatie tijdens de laatste 2000 jaar van de geschiedenis in vervulling zijn gegaan - en hoe er op dit moment nog meer in vervulling gaan!

En de grootste verschrikking ooit staat voor de deur!

Een aanval op Amerika

Als we deze Bijbelse waarheid naast de recente activiteiten en uitspraken van paus Franciscus leggen, wordt het duidelijk waarom dit ons allemaal grote zorgen zou moeten baren. Maar de meeste mensen zijn zich niet bewust van het gevaar.

Vijftig of zestig jaar geleden zou geen enkele paus bepaalde dingen hebben durven zeggen die deze paus wel heeft gezegd. Inmenging in het politieke systeem van Amerika zou op groot verzet zijn gestuit. Tegenwoordig maakt het weinig meer los dan geamuseerde gesprekken over Donald Trump versus de paus.

"De weerstand van protestantse organisaties in Amerika en Europa en Groot-Brittannië tegen het rooms-katholicisme smelt weg," schreef Herbert W. Armstrong in 1961. "Er wordt veel over samenwerking gesproken. Dat is heel veelzeggend!"(Echte Waarheid, oktober 1961). Die trend is de afgelopen jaren snel versneld. In Amerika is de protestantse oppositie tegen de paus dramatisch weggesmolten. De katholieke kerk maakt grote vooruitgang in het verenigen van verschillende christelijke groepen in Europa.

Andere Bijbelse profetieën onthullen dat de Verenigde Staten in groot gevaar zijn! Geloof het of niet, maar Satan de duivel is bezig met een meervoudige aanval op wat tot voor kort de machtigste natie in de geschiedenis was. Hij bewerkt de bevolking door zonden en perversie aan te moedigen. Hij zet facties binnen ons volk tegen elkaar op, wakkert haat en geweld aan die verdeling veroorzaken. Hij werkt vanuit het land via leiders die de waarden van Amerika vernietigen en wetteloosheid en corruptie omarmen. Tegelijkertijd wakkert hij de haat aan onder de vijanden van Amerika, waardoor zij in staat worden gesteld om de belangen van de natie agressief tegen te werken.

Door al deze middelen is de duivel bezig om deze eens zo grote natie te verlammen en op de knieën te krijgen.

En wanneer de tijd rijp is, zal hij een nieuwe mondiale supermacht inspireren om de beslissende klap uit te delen!

"Bijbelprofetie laat zien dat Satan, nadat hij was neergeworpen, terugsloeg met een drievoudige aanval," schrijf ik in mijn gratis boek Aanval op Amerika. "Eerst viel hij Gods Kerk, geestelijk Israël, aan. Ten tweede viel hij de drie naties van het profetische Israël in de eindtijd aan, vooral de leidende natie, de Verenigde Staten. Ten derde zal hij via het binnenkort herrezen Heilige Romeinse Rijk werken om deze naties militair te vernietigen. Dat is Satans meesterplan om geestelijk en fysiek Israël te vernietigen - maar ze hebben nog één laatste kans om zich te bekeren vóór de Grote Verdrukking! (Amos 7:8)."

Bijbelse profetie onthult de dodelijke bedreiging die een door het Vaticaan geïnspireerd, verenigd Europa binnenkort voor de Verenigde Staten zal vormen.

De waarden van Amerika zijn bijna vernietigd. De laatste fase is bijna aangebroken! Bijbelprofetie laat ons zien dat de Katholieke Kerk een enorme rol zal spelen in het creëren en leiden van het herboren Heilige Romeinse Rijk dat in Europa zal heropleven.

De paus maakt een uiterst gevaarlijke uitstap naar de Amerikaanse politiek. Bijbelprofetie laat ons zien hoe gevaarlijk deze instelling is. Wanneer het een dergelijk machtsspel speelt, moeten we opletten en alert zijn en de ernst van de tijd inzien!

HIJ HAD GELIJK

Terugblik op vijf decennia juiste voorspellingen door Herbert W. Armstrong