MARK FLETCHER BROWN/UNSPLASH
Staat Australië in brand?
Bosbranden zijn niet nieuw in Australië, maar wat zich sinds september in Oost-Australië heeft afgespeeld is van ongekende omvang en ernst. Bijna 6 miljoen hectare land is verbrand, een oppervlakte ongeveer twee keer zo groot als België.
Ten minste 24 mensen zijn omgekomen en meer dan 2.000 huizen zijn verwoest. Duizenden mensen werden gedwongen te evacueren. De branden hebben delen van de unieke wilde natuur in Australië verwoest en meer dan 480 miljoen dieren zullen omkomen als gevolg van brand, rook en de vernietiging van voedselbronnen en leefgebieden.
Er zijn plekken waar de vlammen hoogten van 70 meter hebben bereikt met een brandtemperatuur van 1000 graden (Celsius). Door vuur aangewakkerde onweersbuien hebben zich gevormd die bliksem en krachtige wind met brandende fragmenten erin produceren en zo het vuur verder verspreiden.
De luchtkwaliteit is heel ongezond en gevaarlijk in delen van het zuidoosten van het land. Het rookniveau is zo geconcentreerd dat er rookpluimen zijn gemeld die Chili en Argentinië in Zuid-Amerika hebben bereikt.
Aangezien de temperatuur in Australië normaal gesproken een piek bereikt in januari en februari, wordt er verwacht dat de omstandigheden nog verder zullen verslechteren.
Waarom al deze vernietiging en al dit verlies van levens, bezittingen en wilde dieren? Rust er een vloek op Australië?
Terwijl deze natuurramp voortduurt, heeft premier Scot Morrison harde kritiek ontvangen, omdat hij het verband tussen de bosbranden in het land en klimaatverandering niet heeft besproken. Abnormaal droge condities, hoge temperaturen en sterke wind hebben ongetwijfeld de huidige ernstige situatie ontlokt.
Maar is de echte boosdoener klimaatverandering? Is klimaatverandering de oorzaak van wat er nu ecologisch in Australië gebeurt? Of is er een diepere verklaring voor dit vraagstuk?
Voor beter inzicht in de betekenis van wat er nu in Australië gebeurt, lees “Toegenomen ‘natuur-’ en weerrampen”.