BART MAAT/AFP/Getty Images
Populisten winnen Nederlandse verkiezingen
De Nederlandse populist Thierry Baudet en zijn partij Forum voor Democratie sloegen Nederland op 14 maart met verbijstering. Het Forum voor Democratie won de meeste stemmen bij de provinciale verkiezingen en werd zo de grootste partij van het land. Ze veroverden zetels van de centrumrechtse partij van premier Mark Rutte en de heersende coalitie.
Forum voor Democratie, opgericht in 2016, heeft nu meer zetels in het parlement dan de VVD, die wordt geleid door premier Rutte. Met deze verkiezing heeft Baudet bereikt wat Foreign Policy "een van de grootste politieke onthutsingen in de Nederlandse politieke geschiedenis" noemde. (geheel eigen nadruk)
De gehele verkiezing van 14 maart was een onthutsing voor de gevestigde partijen, en verschillende euroskeptische en groene partijen maakten opmerkelijke winsten, waardoor de greep van Rutte op de Tweede Kamer van het Nederlandse parlement in gevaar kan komen. Maar de grootste verrassing van de dag was Thierry Baudet, een goed opgeleide, rechtse politicus die is opgeklommen uit de obscuriteit en herdefinieert wat populisme in Nederland betekent.
Over kwesties zoals de Europese Unie, migratie en de economie heeft Baudet dezelfde opvattingen als die van de iconische Nederlandse populist Geert Wilders. Het lijkt er echter op dat Wilders, wiens partij zetels in het parlement heeft verloren, wordt vervangen door Baudet en het Forum voor Democratie. Wat maakt Baudet zo aantrekkelijk voor Nederlandse kiezers?
Baudet is zowel intellectueel als extrovert. Hij heeft zowel verstand als persoonlijkheid en gebruikt deze sterke punten om aansluiting te vinden met de gemiddelde burger. Wanneer hij met aanhangers in gesprek is, raakt Baudet niet verdwaald in de complexiteit van een onderwerp, noch concentreert hij zich voornamelijk op één specifiek probleem. Hij is niet zoals Wilders, die zich vooral concentreert op migratie. Integendeel, Baudet is "erg goed in het verruimen van een probleem in een breder populistisch en nativistisch verhaal", zei Pepijn Bergsen, beheerder bij het zakelijk adviesbureau Flint Global.
In sommige opzichten klinkt Baudet als Wilders. Hij heeft het “partijkartel” van elitaire Nederlandse politici bekritiseerd en zichzelf gepositioneerd als een populaire buitenstaander die de langverwachte verandering zal brengen. Hij heeft zelfs enkele van de anti-EU-mantra’s herhaald die te pas en te onpas door sommige euroskeptische populisten worden gebruikt. "Ik ben ideologisch tegen de EU, tegen de interne markt, tegen de open grenzen, tegen de euro, tegen dit alles," zegt Baudet. Er zijn echter belangrijke verschillen in het beeld dat de Nederlanders van Baudet hebben in tegenstelling tot Wilders.
Een oudere vrouw die op Baudet had gestemd, werd beroofd door een migrant op haar eigen oprit; toch zei ze tegen France24: “Ik heb niets tegen moslims, alleen tegen de manier waarop ze in onze samenleving werden geïntegreerd. Sterker nog, ik stem voor Baudet omdat hij minder agressief is tegen moslims dan Wilders.” Dit is hoe de overgrote meerderheid van Nederlanders over moslims denkt. Ze haten ze niet; ze willen zich gewoon veilig voelen. Baudet heeft een soortgelijk genuanceerde kijk op moslims. Hoewel hij de problemen in verband met migratie en de islam in Nederland erkent, pleit hij niet voor radicale oplossingen. Hij bespreekt het probleem en stelt oplossingen voor, en allemaal op een manier die velen zien als beschaafd en vooruitstrevend. Men kan Baudet volgen zonder zich een xenofoob te voelen.
Zijn visie op Europa is eveneens gelaagd. Hij spreekt sterk tegen de EU, maar zeer waarderend over Europese idealen en de geschiedenis van Europa in het algemeen. In een toespraak tot aanhangers vóór de verkiezing van vorige maand, klaagde hij: "We staan hier, te midden van de brokstukken van een van de grootste en mooiste beschavingen die de wereld ooit heeft gekend .... We worden kapotgemaakt door mensen die ons juist zouden moeten beschermen. We worden ondermijnd door onze universiteiten. Door onze journalisten. ... Maar bovenal worden we ondermijnd door onze bestuurders.”
Verder bekritiseerde hij de “ongecontroleerde migratie die ons straatbeeld verstoort, al die linkse indoctrinatie op onze scholen, al die lelijke architectuur, de overdracht van macht aan de Europese Unie, de klimaathekserij - als niets van dit alles was gebeurd, was ik nooit de politiek in gegaan. Maar we zijn naar het front geroepen.”
Baudet verkoopt zichzelf als een hoogopgeleide, cultureel verfijnde hervormer die vecht voor het welzijn van de mensen. Hij wil niet als extreem of radicaal worden ervaren. Zijn posts op sociale media tonen vaak zijn culturele activiteiten, zoals piano spelen en schaken. Hij vermijdt openlijk anti-islamitische commentaren en confronterende retoriek, maar kiest voor verwijzingen naar klassieke literatuur. Hij is doctor in de rechten, heeft politicologie gestudeerd en geniet van het lezen van filosofie. En hij is niet bang om zijn academische achtergrond te laten zien. Bij zijn overwinningstoespraak vorige maand verklaarde hij dat de 'uil van Minerva is geland', een verwijzing naar het verhaal van de Romeinse god van de wijsheid.
Baudets overwinningsspeech bevatte niet alleen verwijzingen naar de Romeinse mythologie, maar ook toespelingen op religie en nationalisme. Het "beroep op een gedeeld verleden" van Baudet was bedoeld om "de leegte te vullen die globalisering en secularisatie hebben achtergelaten", schreef Hans-Martien ten Napel, universitair docent staats- en bestuursrecht aan de Universiteit van Leiden.
Thierry Baudet is niet de eerste populistische leider die een enorm succes heeft bij nationale verkiezingen. In de afgelopen paar jaar hebben we mensen als Matteo Salvini in Italië, Viktor Orbán in Hongarije en Sebastian Kurz in Oostenrijk allemaal naar de top zien schieten. Hoewel elk van deze mannen uniek is, zijn er overeenkomsten tussen hen. De meest opmerkelijke overeenkomst is dat ze allen traditionele christelijke waarden promoten en hun burgers aanmoedigen om het christelijke erfgoed van Europa te omarmen.
Als u de Bijbelse profetie begrijpt, dan is dit geen onbelangrijke trend. Historisch gezien stond het christendom - en meer specifiek het Rooms-Katholicisme - centraal in de identiteit van Europa. Velen onderschatten vandaag nog hoe belangrijk religie is voor Europeanen. En nog minder mensen weten dat Bijbelse profetieën spreken over nog één korte, maar krachtige opstanding van een verenigd Europa, bijeen gehouden door het christendom. In “Het Heilige Romeinse Rijk treedt naar voren - op volle sterkte!”, legde de hoofdredacteur van de Trompet, Gerald Flurry, uit waarom Europeanen zich tot populisme wenden. Hij schreef:
“Er is een trend gaande in Europa waar u goed moet op letten. Europeanen worden al een hele tijd belegerd door immigranten uit het Midden-Oosten, een stadsdeel met moskeeën en minaretten, stadsdelen sterven in islamitische enclaves die de lokale politie niet doorvoeren, en islamited terreuraanvallen.
En steeds meer Europeanen zoeken naar oplossingen in hun eigen geschiedenis. Meer specifiek, hun religieuze geschiedenis.”
De Bijbel voorspelde lang geleden de heropleving van een intens nationalistische, wereld-overheersende macht in Europa - een macht die voor een korte tijd verenigd zou worden door haar gemeenschappelijke religieuze wortels. De apostel Johannes heeft dit uitvoerig besproken in Openbaring 17. Herbert W. Armstrong, oprichter van het nieuwstijdschrift De Echte Waarheid, sprak vaak over deze vitale en specifieke profetie en de relevantie ervan voor ons leven van vandaag. "Ook zijn zeven koningen: vijf zijn er gevallen, een is er, de andere is nog niet gekomen, en wanneer hij komt, moet hij een korte tijd blijven” (Openbaring 17:10, HSV). Deze profetie vertelt ons dat we een nieuwe sterke leider in Europa kunnen verwachten - en de laatste opstanding van het Heilige Romeinse Rijk.
De verzen 3 en 4 laten zien dat deze opstanding, net als de andere ervoor, zal worden geleid door een “vrouw”, oftewel een religie.
Om meer te weten te komen over de komende transformatie van Europa en hoe deze u zal beïnvloeden, bestel uw gratis exemplaar van Hij had gelijk.