ISTOCK.COM/SARAH PENDER
Pijn in de hersenen: eetbare cannabis
Cannabis wordt beschouwd als een van de meest populaire “recreatieve” drugs ter wereld. Volgens een peiling van Gallup uit 2017 zegt 45% van de Amerikaanse volwassenen dat ze nieuwsgierig genoeg zijn om het ten minste één keer te gebruiken. Nu wordt cannabis (ook wel marihuana, pot, wiet of anders genoemd) mainstream met verschillende niveaus van toenemende legalisatie in verschillende staten.
Veel cannabisgebruikers houden van het rustgevende effect. Harvard Medical School zegt dat het een aantal van de symptomen verzacht die veroorzaakt worden door de ziekte van Parkinson, fibromyalgie en chronische pijn.
Maar toch brengt het doordringende aroma niets goeds en heeft het een aantal schokkend negatieve effecten op lichaam en geest.
Wat is eetbare cannabis?
Eetbare marihuana zijn voedingsproducten die doordrenkt zijn met cannabis en die vertraagde, langdurige psychoactieve effecten bieden vanwege hun thc gehalte (tetrahydrocannabinol).
Een breed scala aan producten zoals chocolade, brownies, gummyberen, lippenbalsem en zelfs levensmiddelen, hebben ervoor gezorgd dat eetbare cannabis een van de populairste escapistische middelen zijn geworden in Canada en gebieden in de VS waar het is gelegaliseerd, zegt de ArcView Group. Alhoewel het gangbare verhaal is dat deze producten veilig zijn, kan het eten van cannabis de hersenfunctie zelfs sterker en gevaarlijker veranderen dan wanneer het gerookt wordt, zo stelt het Nationaal Instituut voor Drugsmisbruik.
Dysfore reacties en overdosis
Mensen die regelmatig cannabis roken spreken van een zacht afglijden naar een dromerig, zorgeloos “high”, een euforische staat van ontspanning die een paar uur kan aanhouden. Maar degenen die teveel producten met thc binnenkrijgen, brengen uren door met dysfore, angstachtige klachten.
Overdoses komen significant vaker voor bij eetbare cannabis, omdat de drugs eerst moet worden verteerd voordat hij wordt opgenomen. Hierdoor wordt het psychoactieve effect tussen de 30 minuten en 2 uur vertraagd. Sommigen worden ongeduldig om de “high” te voelen en consumeren meerdere porties in een korte tijd. Als de psychoactieve effecten van thc dan eindelijk toeslaan, vooral bij hen die voor het eerst gebruiken, kunnen ze intense angst, paranoia en zelfs psychoses ervaren (Forbes.com).
Journalist Maureen Dowd schreef in een opiniestuk in de New York Times over zo’n ervaring met een met cannabis doordrenkte chocoladereep. Het eindigde ermee dat ze acht uur lang in een hallucinerende toestand opgerold in bed lag, ervan overtuigd dat ze dood was.
Waarom is het zo krachtig?
Een recent onderzoek in Colorado vond een toename van 300 procent in met cannabis verband houdende spoedgevallen in het ziekenhuis sinds de drugs voor recreatief gebruik werd gelegaliseerd. Het merendeel van de toename in psychiatrische en cardiovasculaire symptomen van overdosering was terug te voeren op eetbare cannabisproducten.
Het verschil in het roken en eten van cannabis is enorm. Bij het roken komt delta-9-thc via de longen binnen en bereikt relatief snel de hersenen. Dit kan in vrij korte tijd een euforie – of een high – veroorzaken, maar kan ook leiden tot gevoelens van paranoia, hallucinaties, concentratiestoornissen en andere problemen, volgens het Nationaal Instituut van Gezondheid.
Dit werkt niet zo met eetbare producten. Wanneer thc wordt gegeten, reist het door de lever die het omzet in een andere chemische stof (11-oh-thc)— een bijzonder krachtig metaboliet die het effect versterkt tot angstaanjagende hoogte, waardoor sommige mensen een zes tot tien uur durende lichamelijke “high” ervaren. Het Oxford Treatment Center zegt dat dit komt doordat thc de werking van het endocannabinoïdesysteem verstoort en in feite de communicatie tussen de cellen in het zenuwstelsel vertraagt, wat resulteert in intense ontspanning en slaperigheid.
Uw mentale gezondheidsrisico’s
Misschien wel de meest zorgwekkende associatie van deze producten voor jongeren is hun verband met psychische aandoeningen. Een rapport uit 2017 van de National Academies of Sciences, Engineering and Medicine zei dat er substantieel bewijs is voor een verband tussen het gebruik van marihuana en de ontwikkeling van schizofrenie: een toestand van ernstige mentale verstoring, die gepaard gaat met wanen en hallucinaties.
Jonge kinderen lopen een reëel gevaar op acute cannabis vergiftiging als ze cannabis gummyberen aanzien voor gewone snoepjes en ze deze opeten – of er teveel van eten. Veel van hen hebben uiteindelijk een ziekenhuisopname nodig vanwege de ernst van hun symptomen, volgens het Kinderziekenhuis in Colorado.
Wetenschappelijk bewijs toont ook aan dat bij tieners die eetbare cannabis gebruiken, de geheugen-gerelateerde structuren in de hersenen krimpen, kennis en leervermogen aanzienlijk afneemt en depressie en angst zich ontwikkelt. Dit wordt versterkt doordat cannabis nu krachtiger is dan in de afgelopen decennia. Een cbc-News artikel uit 2015 rapporteerde laboratoriumtests die aantonen dat de gemiddelde potentie van marihuana ongeveer 20 procent thc is, vergeleken met slechts 3 tot 4 procent in de jaren tachtig.
Hoe hoger de concentratie thc in deze producten, hoe groter de kans op een negatieve of onvoorspelbare reactie. En terwijl legale cannabis de markt blijft overspoelen, zal de fysieke en sociale impact van mentale ziektes, waardoor nu al tientallen miljoenen per jaar getroffen worden, toenemen.
COVID-19 risico’s
Door pure hebzucht naar belastinginkomsten hebben veel staten en steden cannabis-apotheken aangewezen als “essentiële bedrijven” tijdens de covid-19 uitbraak. Dus tijdens deze ongekende crisis hebben we een buitengewone stijging van 20 tot 50 procent van cannabisverkoop gezien in staten die zijn aangewezen als belangrijkste cannabismarkten, volgens het cannabis-analysebedrijf Headset.
Ironisch genoeg zorgen mensen die bang zijn het coronavirus te krijgen als ze hun huis verlaten en cannabis gebruiken terwijl ze thuis zijn, er juist voor dat hun immuunsysteem vermindert, zegt Aurelius Data. Voeg dit toe aan alle gezondheidsrisico’s die al door de lockdown zijn ontstaan door een gebrek aan beweging, slecht eten en stress.
Ziekten en aandoeningen ontstaan alleen door het overtreden van fysieke gezondheidswetten. Het normaliseren en commercialiseren van eetbare thc cannabis schendt deze wetten en zorgt voor invaliderende gezondheidseffecten. De beste manier om ziekten te voorkomen is om de fysieke wetten van voeding, beweging, hygiëne en algemene gezondheid te volgen en door cannabis in al zijn vormen te vermijden.