Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Pas op voor Turkse drones

Reaper Remotely Piloted Air System by Defence Images is licensed under CC BY-NC 2.0.

Pas op voor Turkse drones

Turkije is een leider in drone-oorlogsvoering. Maar nooit kregen hun drones zoveel aandacht als in de huidige oorlogen in Oekraïne en Syrië. "De hele wereld is een klant" die op zoek is naar de Bayraktar TB2-drone, zo vertelde de ontwerper, Selcuk Bayraktar, aan Reuters in een interview dat op 30 mei werd gepubliceerd. Maar weinigen beseffen dat de drone is uitgerust met Duitse technologie. De militaire vorderingen en wandaden van Turkije en zijn samenwerking met Duitsland is iets wat de Trompet nauwlettend in de gaten houdt.

"Weinig moderne wapens hebben de iconische status bereikt van Turkije's Bayraktar TB2-drone," schreef de Asian Times in "De Turkse drones die de oorlog in Oekraïne winnen". "Korrelige beelden van de camera's van de drone die onfortuinlijke doelwitten in oorlogsgebieden in Syrië, Nagorno-Karabach en Oekraïne laten zien die worden opgeblazen door zijn lasergeleide bommen, hebben zijn reputatie als een zeer effectief, dodelijk wapen versterkt."

De Verenigde Staten, China en Israël produceren ook geavanceerde drones voor oorlogsvoering, maar de drone van Turkije bewijst zich op het slagveld en stijgt dus in de vraag door zijn relatief lage kostprijs.

In Oekraïne hebben de Bayraktar TB2-drones een belangrijke rol gespeeld bij het afweren van Russische indringers. Maar in Syrië gebruikt Turkije ze tegen de Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

In "Missiles and Sensors: German Technology for the Turkish Drone War " beschrijft Matthias Monroy, redacteur van het Duitse tijdschrift voor burgerrechten Bürgerrechte & Polizei, hoe Turkije’s bestverkochte bewapende drone is uitgerust met camera's van het Duitse bedrijf Hensoldt, zoals bevestigd wordt door een woordvoerder. Het Duitse ministerie van Defensie heeft ook aandelen in Hensoldt en beschouwt het als essentieel voor het Duitse veiligheidsbeleid, maar toch lijkt het de samenwerking van het bedrijf met Turkije toe te staan.

Dat is niet verwonderlijk, want Turkije is een van Duitslands grootste ontvangers van wapenexporten. In 2019 belandde meer dan een derde van de totale Duitse export van oorlogswapens in Turkije.

Turkije heeft het op één na grootste aantal militairen in de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Het is ook een van de meest controversiële leden en vaak het meest uitgesproken in zijn verzet tegen de Verenigde Staten. In de Eerste Wereldoorlog vochten het Ottomaanse Rijk en het Duitse Rijk zij aan zij. Een dergelijke geschiedenis wordt niet makkelijk vergeten en heeft de betrekkingen tot op de dag van vandaag bepaald.

Op dit moment is Duitsland bezig met een snelle herbewapening, terwijl Turkije steeds onvoorspelbaarder wordt. Beide landen beschikken over hoogtechnologisch militair materiaal, werken nogal geheimzinnig samen en hebben toegang tot Amerikaanse atoombommen.

Dit zou allemaal erg alarmerend moeten zijn, vooral als je bedenkt dat hun samenwerking geprofeteerd is. Trompet hoofdredacteur Gerald Flurry legde in "A Mysterious Prophecy" (alleen beschikbaar in het Engels) uit dat Psalm 83 openbaart dat Turkije (Edom), Saoedi-Arabië (Ismaëlieten), Syrië (Hagarenen) en Duitsland (Assur) een alliantie zullen vormen. In de geschiedenis hebben deze naties nog niet zo'n alliantie gevormd, wat betekent dat de profetie, zoals zovele andere, nog vervuld moet worden – en dat is precies wat we op het internationale toneel zien gebeuren.

Hoewel velen deze relatie tussen Duitsland en Turkije in de loop der jaren hebben zien groeien, verwachtten zij dat Duitsland de banden zou verbreken nadat Turkije diverse schendingen van internationale wetten had begaan en Duitse tanks had gebruikt op het Syrische slagveld. Dit is echter niet gebeurd. Duitsland en Turkije blijven samenwerken. Hoewel de relatie zijn ups en downs heeft gekend en de twee landen veel schijnbaar onoverkomelijke verschillen hebben, onthult de Bijbel dat hun sterkste en meest dodelijke samenwerking nog voor ons ligt.

Om te begrijpen waar deze samenwerking toe leidt, lees ons trendartikel "Een alliantie tussen Arabische landen en Europa."

Dit korte artikel werd eerst als Trompet Brief gepubliceerd. Wilt u dagelijks nieuws-updates in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan hier in.

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.