Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Oproep tot eenheid

iStock.com/Ramberg

Oproep tot eenheid

Twee recente gebeurtenissen hebben de fundamenten van de Europese Unie ontwricht: Brexit en de Covid-19 pandemie. Europa en de rest van de wereld stonden versteld van het VK-brede referendum in 2016, waarbij 52% van de kiezers ervoor stemden om de Europese Unie te verlaten. Vervolgens, na jaren van interne politieke debatten, heeft het parlement uiteindelijk het terugtrekkingsakkoord geratificeerd en verliet de VK op 31 januari 2020 de Unie.

Brexit betekent voor de Europese Unie een verlies van haar op één na grootste economie en op twee na meest bevolkte land. Bovendien leverde het VK de op één na grootste bijdrage aan de EU-begroting. De daaropvolgende wrijving tussen de lidstaten van de EU over de manier waarop dat begrotingstekort moet worden aangepakt is nog niet volledig opgelost.

Ondertussen werden op 25 januari 2020 in Frankrijk de eerste besmettingen met het coronavirus in Europa bevestigd. Per eind april hebben de EU-landen meer dan 1 miljoen besmettingen met het virus en meer dan 100.000 doden bevestigd. De pandemie heeft het gebrek aan eenheid en solidariteit binnen de lidstaten benadrukt. Elk land heeft ervoor gekozen zijn eigen grenzen te beschermen, schaarse materialen te leveren aan zijn eigen bevolking, en de bewegingsvrijheid te beperken met weinig aandacht voor zijn buren. De gevolgen van deze acties zijn dramatischer zichtbaar in landen die het zwaarst door het virus zijn getroffen.

In een recente peiling in Italië, een van de zwaarst getroffen landen, karakteriseerden de ondervraagden de “vijanden van het land” als zijnde Duitsland (45%), gevolgd door Frankrijk (38%). Beide landen waren er niet in geslaagd de hulp te bieden die nodig was. In tegenstelling daarmee werden China (52%) en Rusland (32%) als de “meest vriendelijke” landen voor Italië gezien, landen die beide coronavirushulp hebben verleend.

Politici in Spanje en Griekenland, als ook in andere delen van de EU, hebben zich afgevraagd of de Unie dit interne conflict wel kan overleven. En dan moet de financiële crisis als gevolg van de beperkende maatregelen om de epidemie in te perken nog besproken worden. De coronaviruscrisis heeft vraagtekens gezet bij de relevantie, het nut en het doel van de EU.

Gelet op deze verdeeldheid heeft paus Franciscus herhaaldelijk een oproep tot eenheid in Europa gedaan. Op woensdagochtend verklaarde hij vanaf het Vaticaanse Huis van de Heilige Martha: “Laten we bidden voor Europa, voor de eenheid van de Europese Unie….” Een week eerder zei hij vanuit dezelfde kapel: “We bidden vandaag voor Europa, opdat Europa erin zal slagen de broederlijke eenheid te vormen waarvan de grondleggers van de Europese Unie droomden.”

Ondanks de huidige verdeeldheid van Europa, die nog eens versterkt wordt door Covid-19, zullen de landen van Europa zich inderdaad verenigen in een “eenheid waarvan de grondleggers droomden.” Maar het zal een eenheid zijn die het aantal landen in de Unie zal terugbrengen van 27 naar 10. Deze tien naties zullen hun macht overgeven aan een centrale autoriteit die profetisch bekend staat als “het beest.” Het huidige besef van een gebrek aan cohesie en van gevaarlijke verdeeldheid in Europa zal deze “oproep tot eenheid” alleen maar versterken.

Aangezien deze spoedig komende gebeurtenissen een enorme invloed op uw leven zullen hebben, meer nog dan het coronavirus, raden wij u aan om een gratis exemplaar te bestellen van Wie of wat is het profetische beest door Herbert W. Armstrong. Dit boekje geeft u informatie over de identiteit en de aard van “het beest” dat binnenkort in Europa zal opkomen.

Nl Wwb