Vladimir Putin met with Recep Tayyip Erdogan 2016-10-10 06 by The Presidential Press and Information Office is licensed under CC BY 4.0
Nog een barst in de NAVO
Afgelopen maandag legde het Amerikaanse ministerie van Financiën sancties op aan Turkije voor de aankoop van een Russisch S-400 raketafweersysteem. Het Russische systeem werd gezien als incompatibel met de NAVO-verdedigingssystemen en zou Amerikaanse F-35 vliegtuigen kunnen blootstellen aan mogelijke Russische streken.
Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, “heeft de VS aan Turkije op het hoogste niveau duidelijk gemaakt dat de aankoop van een S-400 systeem de veiligheid van de Amerikaanse militaire technologie in gevaar zou brengen en de Russische defensiesector aanzienlijke fondsen zou geven, evenals Russische toegang tot Turkse strijdmachten en defensie-industrie.”
Dit zal de eerste keer zijn dat de Verenigde Staten sancties hebben opgelegd aan een NAVO-bondgenoot. De sancties, die deel uitmaken van de Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA), zijn gericht op de Turkse defensie-industrie en op vier topambtenaren. Bij de maatregelen zijn een aantal strenge financiële beperkingen inbegrepen, een verbod op de export van goederen of technologie naar de belangrijkste militaire aanbestedingsagentschap van Turkije en reisbeperkingen naar de VS.
De NAVO-secretaris-generaal, Jens Stoltenberg, drong er bij de NAVO-bondgenoten op aan na te denken over het vinden van een positieve oplossing in deze situatie. Hij verklaarde: “Ik vind het jammer dat we ons in een situatie bevinden waarin de NAVO-bondgenoten elkaar sancties moeten opleggen.”
Het is niet verrassend dat het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken het opleggen van sancties veroordeelde door te verklaren: “Wij veroordelen en verwerpen de beslissing unilaterale sancties tegen Turkije op te leggen.”
De Europese Unie heeft Turkije onlangs ook al sancties opgelegd voor zijn gedrag in het oostelijke Middellandse Zeegebied, waarbij Griekenland en Cyprus betrokken waren. Volgens sommige analisten lijkt het erop dat Turkije niet alleen op ramkoers ligt met een aantal buurlanden, maar ook met al zijn NAVO-bondgenoten. De verdeeldheid binnen de NAVO is een bevestiging voor een aantal Europese leiders dat de Europese Unie een onafhankelijk verdedigingsmechanisme moet oprichten.
Een van de stemmen die de noodzaak van een onafhankelijk Europees leger en defensiestructuur uitte, was die van generaal Claudio Graziano, president van het Militaire Comité van de Europese Unie, de hoogste militaire autoriteit binnen de Europese Unie. Hij verklaarde onlangs dat de “EU de enige supranationale organisatie is die in staat is alle machtsmogelijkheden in te zetten: economisch, financieel, intellectueel, en militair.” Hij benadrukte verder de noodzaak van Europa’s “strategische autonomie.”
Europa zal zijn “strategische autonomie” krijgen en de verdeeldheid binnen de NAVO dient alleen maar als katalysator voor die ontwikkeling. Al meer dan 30 jaar lang waarschuwt de hoofdredacteur van de Trompet, Gerald Flurry, voor een opkomende unie van 10 landen die in Europa vanuit de Europese Unie zal ontstaan. Dit conglomeraat zal de wereld versteld doen staan met zijn economische en militaire mogelijkheden. Het zal een moderne heropleving zijn van het oude Heilige Romeinse Rijk.
Lees voor meer informatie over deze unie van 10 landen het artikel Duitsland en het laatste Heilige Romeinse Rijk. Een nieuwe barst in de NAVO is een teken van de spoedige opkomst van deze macht.