Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Loekasjenko onthult de zwakte van de EU

70th Annual General Assembly Debate by United Nations Photo is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Loekasjenko onthult de zwakte van de EU

Migranten uit Wit-Rusland stromen de Europese Unie binnen. Polen en Litouwen worden overrompeld en de crisis dreigt zelfs militair te escaleren. Polen heeft zijn grenswachten al aangevuld met duizenden soldaten om te voorkomen dat de buitengrens van de EU wordt overspoeld. Aan de andere kant staat het Wit-Russische leger klaar voor de strijd. De crisis is vooropgezet en legt duidelijk Europa’s gebrek aan leiderschap bloot.

Faz.net legt uit wat er aan de hand is: "De rechtstreekse route van het Midden-Oosten naar Europa loopt niet door het geïsoleerde Oost-Europese land; tot voor kort was de doorreis door de politiestaat van [Aleksandr] Loekasjenko lastig. Nu laat hij migranten als 'toeristen' invliegen vanuit Irak, Syrië of Iran. Hij wil de EU onder druk zetten vanwege de sancties tegen hem, en waarschijnlijk verdient hij zelfs geld met zijn door de staat georganiseerde smokkel."

De auteur suggereert: "Loekasjenko's vuilspel met de migranten moet gestopt worden. De EU moet voet bij stuk houden en verdere sancties opleggen."

De Duitse Tagesspiegel komt dichter bij de kern van het probleem, wanneer het stelt: "Dit laat zien wat Loekasjenko zo terloops bereikt: Hij brengt de burgers in verwarring en verdeelt op die manier de Europese samenleving. Want het is helemaal niet makkelijk om uit te zoeken wat wet en moraal voorschrijven. En het lijkt erop dat de jaren van publiek debat sinds de massale migratie in de zomer van 2015 eerder meer verwarring dan opheldering hebben gebracht. Wanneer moeten mensen bij de grens wel worden teruggestuurd, en wanneer niet?"

Er zijn twee mogelijkheden: "Of [de migranten] breken met geweld door, waardoor de EU zwak lijkt. Of de EU-grenswachten verhinderen dit, in twijfelgevallen zelfs met geweld. Maar dan lijkt de EU een hypocriet, die over normen preekt maar wreedheid laat zien,” concludeerde Tagesspiegel in haar artikel met de titel "Zo makkelijk maken schurken misbruik van een verward Europa."

De Wit-Russische dictator Loekasjenko beschuldigde de EU ervan een "hybride oorlog" te voeren en verwees naar de sancties die hem opgelegd zijn. Hij richtte zich tot de EU-leiders en zei: "En jullie, klootzakken, gekken, willen ook nog dat ik jullie bescherm tegen migranten." Loekasjenko beschuldigde de EU van hypocrisie. Hij onthulde ook dat Rusland de echte macht achter zijn recente acties is - "een nucleaire macht" die, zo beweerde hij, betrokken zou raken in geval van militaire escalatie.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel werd ooit beschouwd als een van de weinigen die de Russische president Vladimir Poetin recht in de ogen kon kijken en zelfs zonder vertaler met hem kon opschieten. Maar de recente crisis heeft laten zien hoe machteloos zij is om Europa te beschermen tegen een reële dreiging. Bovendien zijn haar dagen als Europa's sterkste leider geteld en is er niemand die haar schoenen lijkt te kunnen vullen. Op dit cruciale moment heeft Duitsland, en daarmee ook heel Europa, een sterkere leider nodig dan mevrouw Merkel.

We zien de vervulling van twee geprofeteerde trends voor onze ogen uitkomen. De opkomst van president Vladimir Poetin (Ezechiël 38) die het westen bedreigt en intimideert, zoals door Gerald Flurry wordt uitgelegd in De geprofeteerde vorst van Rusland.  En Europa's verlangen en wanhopige behoefte aan een sterke man, wiens opkomst in Daniël 8 geprofeteerd wordt, zoals uitgelegd in Er zal spoedig een sterke Duitse leider komen. Al onze literatuur is gratis en verwijst u naar uw eigen Bijbel voor de antwoorden op de crises van vandaag.

Nl Lead