KAYHAN OZER/ANADOLU/GETTY IMAGES
Is er een nieuwe vluchtelingencrisis op komst?
De Europeanen zullen 2015 niet snel vergeten. Het was het jaar waarin miljoenen vluchtelingen vanuit Afrika en het Midden-Oosten aan hun reis naar Europa begonnen. Het was de tijd waarin Angela Merkel besloot de Duitse grenzen open te stellen, in de hoop dat andere Europese landen het voorbeeld zouden volgen. De daaropvolgende crisis, die sommigen bestempelen als controleverlies, veranderde het politieke landschap van Europa ingrijpend.
Grotendeels door de inspanningen van Turkije om te voorkomen dat vluchtelingen naar Europa reizen, is de vluchtelingencrisis in de afgelopen jaren tot stilstand gekomen. Maar de Turkse president Tayyip Erdoğan staat migranten nu weer toe om Griekenland in te reizen.
Erdoğan probeert Europa te dwingen zich meer met Syrië te bemoeien. Sommigen hebben al verklaard dat het migratiepact met Turkije gefaald heeft. Europese politici slaan alarm en beloven niet toe te geven aan de Turkse druk.
Maar men moet zich afvragen wat er gebeurt als we deze zomer een herhaling van 2015 zien?
Iedereen weet dat Europa niet bereid is de crisis aan te pakken zonder Turkije. De Europese Unie heeft nog steeds geen gemeenschappelijk asielbeleid of effectieve bescherming van haar buitengrens. Europa is extreem kwetsbaar voor een volgende vluchtelingencrisis en dus een makkelijk slachtoffer van Erdoğans afpersingen.
In 2015 hebben veel Europeanen extra hun best gedaan om vluchtelingen op te nemen. Maar in de daaropvolgende maanden en jaren heeft extreemrechts een dramatische opleving gemaakt in Europa.
De crisis heeft ook de opkomst van verschillende leiders mogelijk gemaakt en versterkt. De kanselier van Oostenrijk Sebastian Kurz, premier Andrej Babis van de Tsjechische Republiek, Viktor Orbàn van Hongarije en andere Europese regeringsleiders hebben de verkiezingen gewonnen, deels vanwege hun sterke standpunt tegen het vluchtelingenbeleid van Merkel.
Europa is momenteel diep verdeeld over de aanpak van de crisis. Maar als gevolg van 2015 hebben we reeds een handvol leiders zich zien verenigen tegen het beleid van kanselier Merkel. In 2020 kunnen we meer van hetzelfde verwachten, en misschien zelfs een wisseling aan de top van de Duitse regering.
De stemming is veranderd en de Europeanen zijn nu veel meer bereid autoritaire leiders te accepteren die maatregelen willen nemen die eerder onaanvaardbaar waren om een nieuwe crisis te voorkomen.
De Bijbel laat zien dat in deze eindtijd tien koningen of leiders in Europa zullen opstaan die één mening hebben (Openbaring 17). Een profetie in Daniël 11 en Psalm 83 toont aan dat deze leiders zich zullen verenigen met Turkije om verschillende militaire acties in het Midden-Oosten te leiden.
Een nieuwe vluchtelingencrisis of de angst daarvoor zou het politieke landschap in Europa kunnen veranderen en kunnen leiden tot de vervulling van deze profetieën. Lees “De wervelstorm profetie” van de hoofdredacteur van de Trompet om te zien waar deze trends toe leiden en hoe nauwkeurig de Bijbel deze geprofeteerd heeft.