Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Het post-Merkel tijdperk is nabij

Zick,Jochen-Pool/Getty Images

Het post-Merkel tijdperk is nabij

De Duitse kanselier lijkt op weg naar weer een volgende verkiezingsoverwinning, maar zelfs haar eigen partij maakt zich op voor een leven na Angela Merkel.

In alle politieke commotie in de wereld bent u misschien vergeten dat de Duitse verkiezingen volgende maand, op 25 september, plaatsvinden. Maar geen paniek als u de voorstelling van de kandidaten, de campagnebeloften en de politieke analyses gemist hebt. In dit geval hebt u niet veel gemist. De Duitse media noemen het de saaiste verkiezingscampagne ooit. Het is de tijd na de verkiezingen waar u op moet letten.

12 jaar lang heeft Angela Merkel als Duitslands kanselier gediend. Ze verhinderde iedere politiek ster om naast haar op te rijzen. Ze heeft critici de mond gesnoerd door naar hen te luisteren, en vaak van koers te wijzigen. Ze heeft de mensen gekalmeerd door in moeilijke tijden rustig te blijven. Duitsers houden van stabiliteit, en Merkel is stabiel gebleven. En dus werd ze gekend als de kanselier zonder alternatief.

De Christendemocratische Unie (CDU) is weer aan de winnende hand in de Duitse Länder-verkiezingen en is nu aan de macht in evenveel Länder als in 2012. Handelsblatt commentarieerde dat Merkels huidige succes ongeëvenaard is door om het even welke vorige kanselier.

Eén van de weinige zorgen die Angela Merkel nog zou kunnen hebben, is dat de kiezers straks thuis blijven omdat ze denken dat de verkiezingen reeds gewonnen zijn. Herhaaldelijk herinnert zij haar aanhangers eraan dat de verkiezingen nog niet voorbij zijn. Maar haar uitdagers kampen met dezelfde desinteresse en nog veel meer dan dat. Ondanks een veelbelovend begin scoren de Sociaaldemocraten, Merkels rivalen geleid door Martin Schulz, minder dan Merkels CDU/CSU.

Ondanks dit succes rapporteerde Spiegel Online dat sinds begin dit jaar de politici in Berlijn zich afvragen of Merkel haar volgende termijn wel zal afmaken.

Haar partij en sterke voormalige critici beloofden haar herverkiezing te steunen maar kijken al uit naar een spoedig einde van haar termijn. De Süddeutsche Zeitung voorspelt dat “de huidige vreugde om Merkels prestatie zal wijken voor de ergernis om de eeuwige duur van haar heerschappij. Waarschijnlijk zal in het geval van een herverkiezing alle tot nu opgehoopte kritiek op Merkel neerkomen.” (Eigen nadruk)

Haar sterkste en machtigste critici in Duitsland hebben zich allemaal ingehouden om deze campagne zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Horst Seehofer, de leider van haar zusterpartij CSU, heeft zijn kritiek op haar vluchtelingenbeleid gepauzeerd. Zijn voorganger, Edmund Stoiber, die voordien om haar ontslag vroeg, verwelkomt nu haar herverkiezing. Zijn minister van financiën, Wolfgang Schäuble, die haar beslissingen in de eurocrisis sterk bekritiseert en tijdens de vluchtelingencrisis de kans had haar ten val te brengen, houdt voorlopig zijn mond. Zelfs Duitslands beroemdste defensieminister, Karl-Theodor zu Guttenberg, die haar steun verloor na zijn plagiaat-schandaal, is naar de politiek teruggekeerd om haar herverkiezing te steunen.

Waarom is al deze kritiek in steun veranderd? Om deze vraag te beantwoorden moet men het Duitse partijensysteem begrijpen.

De Duitsers kiezen niet rechtstreeks hun kanselier; zij kiezen een partij. In 2017 lijkt het erop dat de meeste kiezers op de CDU/CSU gaan stemmen, met als huidige leider Angela Merkel. Maar in de meeste gevallen verkrijgt één partij alleen niet de benodigde 50 procent van de stemmen om alleen te kunnen regeren, en moet ze dus in een coalitie met een andere partij stappen.

Dat is waarom de critici binnen Merkels partij nu zwijgen tot na de verkiezingen. Zij willen gewoon dat hun partij de meest mogelijke stemmen binnenhaalt, om zo de meeste macht te hebben in de coalitiebesprekingen. Maar dat betekent niet dat de strijd voor het leiderschap van het land na de verkiezingen zal stoppen.

Duitse politici geven de indruk van stabiliteit en vredigheid in tijden van chaos en politieke gekte. Maar die indruk bedriegt. Onder het oppervlak borrelen spanningen.

De gouverneur van Sleeswijk-Holstein, Daniel Günther, bijvoorbeeld, zei dat de top van de CDU goed uitgerust is voor het post-Merkel tijdperk. Hij zei aan de Rheinische Post dat het niet bekend is wanneer Merkel precies geen kanselier en CDU-leider meer zal zijn. Dit ondanks haar eigen woorden dat ze nog voor vier jaar door zal gaan.

De partij van Merkel wil verandering maar weet dat zij voor hen de verkiezingen zal moeten winnen.

“Nazi-terreur in de VS, oorlogsdreiging in de Noord-Koreaanse crisis – maar Duitsland is verlamd,” schreef Spiegel Online op 14 augustus. “In een wereld vol waanzin ontbeert Duitsland de moed om iemand anders dan Merkel te kiezen.”

Dit is wat de Süddeutsche Zeitung schreef: “De Verkiezingscampagne Zal Pas Echt Beginnen Op 25 september.” Nadat de bevolking hun stem voor de CDU/CSU zal hebben uitgebracht en de verkiezingen voorbij zijn, zal de echte strijd voor het toekomstige leiderschap van deze partijen beginnen.

Het zou tijdens deze strijd kunnen zijn dat we een sterke man tevoorschijn zien komen. Spiegel Online schreef: “Hoewel de meeste Duitsers bang zijn om voor iemand anders dan Merkel te kiezen, willen ze eigenlijk een sterke man.”

The Trumpet heeft al sinds lang voorspeld dat een sterke man aan de macht zou komen. De geschiedenis ondersteunt dit standpunt, evenals de recente crises zoals de toevloed van migranten naar Europa en de veelvuldige terroristische aanslagen. En bovenal, ook de Bijbel ondersteunt dit standpunt.

Daniël 11:21 beschrijft deze aankomende sterke man. Maar zoals we opmerkten in Er Zal Spoedig Een Sterke Duitse Leider Komen, impliceert deze Bijbelpassage dat “deze sterke leider aan de macht zal komen ‘door vleierijen’ – waarschijnlijk niet door stemmen.”

Wij bij The Trumpet geloven dat Karl-Theodor zu Guttenberg het best aan deze beschrijving voldoet. De hoofdredacteur van TheTrumpet.com, Brad Macdonald, schreef in zijn artikel “Trump, Germany and KT zu Guttenberg”:

Hij heeft een uniek en behoorlijk indrukwekkend curriculum: KT zu Guttenberg begrijpt de historische en strategische fundamenten van zowel de Amerikaanse als de Europese buitenlandse politiek. Hij heeft toegang tot de meest invloedrijke denkers en leiders in Duitsland, Europa en Amerika. Hij spreekt vlekkeloos Duits en Engels. En hij heeft de persoonlijkheid en leiderskwaliteiten voor de onzekere, gespannen tijden die voor ons liggen.

Als Duitsland Amerika echt als haar “tegenstander” gaat beschouwen, dan heeft het behoefte aan een leider die de vijand begrijpt. Wie anders dan een voormalig minister van defensie die de laatste vier jaar bij de vijand heeft gewoond?

Is Karl-Theodor zu Guttenberg buitengewoon gekwalificeerd om Duitsland door het Trump-tijdperk te loodsen?

In de komende maand zal Karl-Theodor zu Guttenberg verschillende malen optreden in Duitsland. Let goed op hoe de Duitsers hem zullen ontvangen, en let op de tijd na de verkiezingen. Hoe dan ook zal Duitsland zijn sterke man krijgen. 

No Nl