Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Het Kurz experiment

JOHN THYS/AFP/GETTY IMAGES

Het Kurz experiment

De Europese politiek is een sudderende ketel van onzekerheid, frustratie en ronduit woede. In Duitsland is Bondskanselier Angela Merkel, eens de “Koningin van Europa,” nu een kneusje. In Frankrijk blijven duizenden “gele-hesjes” demonstranten de straten op gaan en willen de kop van president Emmanuel Macron zien rollen. Ondertussen zijn, zoals Richard Palmer schreef op 22 januari, rebelse populistische bewegingen in Italië, Spanje, Zweden en elders, verwoestend voor de gevestigde partijen en politiek.

Er is echter één opmerkelijke uitzondering: Oostenrijk.

Sinds december 2017, wordt dit kleine maar invloedrijke Europese land geleid door Sebastian Kurz, een dynamische 32 jarige katholieke politicus die Oostenrijk (en Europa) stormenderhand heeft veroverd. Vóór Kurz leek Oostenrijk veel op de rest van Europa. Het land was verdeeld over de kwesties van immigratie, islam en de Europese Unie. De mensen waren ontgoocheld over de reguliere partijen; de populariteit van de extreem rechtse Vrijheidspartij van Oostenrijk was aan het stijgen.

Toen kwam Sebastian Kurz. Vandaag de dag in Oostenrijk zijn, “Extreemrechts en de mainstream samengevoegd”, meldde de Time in november. De nieuwe kanselier van Oostenrijk heeft op de een of andere manier mainstream en extreemrechts verenigd over “de problemen die Europa het meest hinderen, namelijk identiteit, islam en immigratie.” Momenteel is Kurz populairder dan ooit en is Oostenrijk veel stabieler en tevreden. Wat is zijn geheim?

Voor aspirant leiders in Europa, verstrekt het Kurz experiment in Oostenrijk enkele belangrijke lessen.

Les 1: Wees een man van het volk. Sebastian Kurz is geen elitaire, hooghartige politicus die hoogdravend taal gebruikt, waardoor hij zich slim voelt en zijn publiek zich dom voelt. Hij is gewoon, vriendelijk en benaderbaar. Hij vliegt commercieel en vaak economie class. Hij lijkt er echt van te genieten om tussen de mensen te zijn. “Dat is zijn stijl,” meldde Time na een interview met hem. “Hij is hartelijk. Hij is bescheiden. Hij luistert,” volgens één van zijn adviseurs.

Les 2: Vermijd gezien te worden als elitair of een gevestigde politicus. Een groot deel van Sebastian Kurz’ aantrekkingskracht is het feit dat hij geen typische politicus is. Hij klinkt niet als een bureaucraat en ziet er zo ook niet uit. Hij kan het establishment dan leiden, maar hij wordt niet geacht er deel van uit te maken. In het politieke klimaat van vandaag, willen kiezers wereldwijd afvalligen, leiders die niet bang zijn om het systeem op te schudden en de problemen aan te pakken. Kurz schuwt het niet om gevoelige onderwerpen te bespreken. Hij lijkt tenminste niet te verbloemen en te liegen. Hij lijkt de waarheid te spreken - openhartig, zonder verontschuldiging en in termen die politiek incorrect zijn.

In 2016, niet lang nadat hij de grenzen van Oostenrijk sloot voor immigranten, zei hij: “Degene die geen duidelijke grenzen stellen aan immigratie zullen zich al snel als vreemden in hun eigen land gaan voelen.” U zult Angela Merkel of Emmanuel Macron nooit dergelijke opmerkingen horen maken. Sebastian Kurz deed dat wel en de meeste Oostenrijkers vonden het geweldig dat hij dat deed.

Les 3: Spreek populistische kwesties aan, maar wees geen populist. Kurz is niet bang om gevoelige kwesties zoals immigratie, islam en de EU aan te pakken. Maar over al deze kwesties zijn zijn standpunten behoorlijk genuanceerd. Hij wil niet alle moslims uit Oostenrijk gooien. Hij wil eerder hun instroom en invloed beheren in een poging om de cultuur van Oostenrijk te behouden. Velen beschouwen deze benadering rationeel, bedachtzaam en weloverwogen. Kurz is sterk, maar niet tiranniek, on-bureaucratisch, maar niet anti-overheid; nationalistisch, maar niet onbarmhartig. Door de populistische kwesties aan te pakken, maar zich niet als populist te gedragen, heeft Kurz zichzelf gevestigd als het alternatief voor extreemrechts.

Les 4: Spreek eerst het hart aan, dan de hersenen. Bij het presenteren van zijn opvattingen, kwam Kurz “zijn platform neer op een paar, vaak herhaalde opsommingspunten - anti-immigratie, anti-gepolitiseerde islam, pro-persoonlijke verantwoordelijkheid op economisch gebied - zonder al te veel beleidsdetails,” schreef Foreign Policy. Hij vermijdt bureaucratische taal. Hij bespreekt de problemen, de angsten en de ongerustheid van het volk.

Les 5: Doe een beroep op nationalistische sentimenten. Deutsche Welle zei het kort en bondig: Sebastian Kurz wil “Oostenrijk weer groot maken.” In maart 2014, nadat de regering de afdeling integratie aan zijn ministerie van Buitenlandse Zaken toevoegde, startte Kurz de zogenaamde “Stolz-Kampagne,” die letterlijk vertaald wordt naar “Trotse Campagne.” Door deze campagne moedigt Kurz immigranten in Oostenrijk aan om op sociale media en andere platforms dingen te delen die hen trots maken om in Oostenrijk te zijn.

Les 6: Omarm de visie van een verenigd Europa. Ondanks al zijn opvattingen, is Kurz eigenlijk erg pro-EU. Hij wil niet dat de EU wordt ontbonden, hij wil dat het gereconstrueerd wordt. Kurz praat niet onophoudelijk over het ten val brengen van het systeem, zoals Viktor Orbán en anderen. Hij is veel genuanceerder in zijn kritiek. In Brussel wordt Kurz bewonderd en gerespecteerd door Europese leiders.

Kurz is een van de weinige politici in Europa die geniet van de steun en het respect van zowel het volk van Oostenrijk (en Europa) als de elites en politici van Europa. Dankzij deze unieke positie is hij naar voren gekomen als bemiddelaar, in een land met een geschiedenis van bemiddeling in oost en west. En dat is inderdaad hoe hij zichzelf ziet. “Oostenrijk is een land dat kan functioneren in Europa als een bruggenhoofd tussen Oost-Europa en West-Europa,” zei hij in 2017.

Les 7: Omarm Europa’s katholieke imperiale erfenis. Misschien wel de meest onderschatte eigenschap van Sebastian Kurz is zijn katholieke geloof. In februari 2017 legde hij aan de Weinder Kirchenzeitung uit, welke rol zijn geloof speelt in zijn persoonlijke leven: “Geloof speelt een belangrijke rol voor mij. Vanwege mijn werk, heb ik helaas zelden genoeg tijd om de mis bij te wonen, maar het bijwonen van de mis op feestdagen samen met mijn familie is erg belangrijk voor mij. Geloof en Christelijke waarden waren altijd belangrijk in het huis van mijn ouders.”

Zijn katholieke geloof heeft ook invloed op zijn politiek. De Catholic Herald heeft vermeld dat Kurz zichzelf omringt met een team van praktiserende christenen en dat hij regelmatig samenkomt met katholieke autoriteiten. Op de verkiezingsdag, vertelde hij verslaggevers dat hij de “zondagsmis in mijn doopkapel in Gatterhölzl,” had bezocht waar hij bad. Diezelfde dag twitterde hij over zijn bezoek met Christoph Schönborn, de aartsbisschop van Wenen en een mogelijke opvolger van Paus Franciscus.

Als minister van Buitenlandse Zaken, stond Kurz erom bekend dat hij de raad van een katholieke priester zocht over hoe om te gaan met de migrantencrisis. De acties die hij na die bijeenkomst ondernam, hielden feitelijk de toestroom van migranten naar Duitsland en Oost-Europa tegen.

In december sloot Oostenrijk zijn ambtstermijn van zes maanden als voorzitter van de raad van de Europese Unie af. Als raadsvoorzitter kreeg Oostenrijk - en specifiek zijn kanselier, Sebastian Kurz - de gelegenheid om specifieke doelen in de hele EU te promoten. Kurz gebruikte de gelegenheid om het culturele en imperiale erfgoed van Oostenrijk onder de aandacht te brengen, en hij concentreerde zich met name op het Heilige Romeinse Rijk.

Heeft Sebastian Kurz de blauwdruk geleverd voor de redding van Europa? De tijd zal het leren, maar de vruchten van zijn leiderschap zijn duidelijke. Het gevoel van crisis dat voor zijn aankomst boven het land hing, is verdwenen. De populistische opstand in Oostenrijk is tot rust gekomen. Het migratieprobleem blijft maar wordt onder controle gehouden. De economie van het land is stabiel. Oostenrijk is, politiek en sociaal, relatief tevreden. Met andere woorden, Oostenrijk staat in schril contrast met vrijwel elk ander land in Europa - en dat is vooral dankzij Sebastian Kurz.

Als u het nog niet eerder heeft gelezen, moedig ik u aan om “Het Heilige Romeinse Rijk treedt naar voren - op volle sterkte!” te lezen. Dit artikel, door Gerald Flurry hoofdredacteur van De Trompet, plaatst de opkomst van Sebastian Kurz in zijn volledige profetische context. 

TROMPET BRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Dit is gratis en zonder verdere verplichting.