Guttenberg: De één-mans-brug
Sinds de inauguratie van de Amerikaanse president Donald Trump zijn de betrekkingen tussen Duitsland en de VS drastisch verslechterd. Maar temidden van die spanningen zou één man weleens de sleutel voor hun toekomstige banden in handen kunnen hebben: Karl-Theodor zu Guttenberg.
Hij heeft een groot deel van zijn politieke carrière besteed aan het bevorderen van de trans-Atlantische relatie. In 2003 sloot Guttenberg zich aan bij het Amerikaans-Duitse Jonge Leiders-programma. In 2011, na zijn ontslag uit de Duitse politiek, verhuisde hij zijn familie naar Amerika, waar hij bleef pleiten voor nauwe banden tussen de VS en Duitsland.
Sinds hij zijn ministerie heeft verlaten, zijn de nieuwsmedia en politici geïnteresseerd gebleven in Guttenbergs strategische inzicht. Met zijn adviesbureau Spitzberg Partners helpt hij bedrijven om zaken te doen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.
Guttenberg gelooft in samenwerking tussen de VS en Duitsland, opdat niet Rusland, China en anderen hiervan kunnen profiteren. Maar ondanks dat hij de laatste acht jaar in Amerika heeft gewoond, is hij een overtuigd Europeaan. Hij pleit voor een sterkere, assertievere en onafhankelijke Europese Unie en prijst de culturele prestaties van Europa. Op de vraag van de Oostenrijkse Puls 4-Talk, wat de beste plek is om te wonen, antwoordde hij simpelweg: “Europa.”
Maar Guttenberg geniet grote sympathie in Amerika. Hij spreekt vaak op Fox Business, verschijnt regelmatig op CNBS en CNN International en heeft artikelen geschreven voor Time en de Wall Street Journal. Hij heeft ook goede verbindingen met de politieke gemeenschap.
Over het algemeen houden Amerikanen van Duitsland en willen ze een goede relatie onderhouden. Volgens een onderzoek uit 2018 door Körber Foundation and Pew Research beschreven 70 procent van de Amerikanen de relatie met Duitsland als “redelijk goed” of “zeer goed.” In schril contrast hiermee kwam uit de studie naar voren dat 73 procent van de Duitsers die relatie als “tamelijk slecht” of “erg slecht” zagen.
Alhoewel het erop lijkt dat Guttenberg de betrekkingen tussen de VS en Duitsland vurig ondersteunt, is hij geen fan van de huidige Amerikaanse president. President Trump staat voor een Amerika eerst-beleid dat zich van veel Amerikaanse bondgenoten afkeert. Hij heeft Duitsland ontmaskerd daar het oneerlijk voordeel van de VS heeft getrokken in de handel en omdat het op de overkappende Amerikaanse beveiliging heeft vertrouwd zonder zelf een eerlijk aandeel te betalen. Guttenberg bekritiseert Trump vaak voor zijn “grillige” aard en heeft hem een “duiveltje-in-het-doosje” en “de clown in het Witte Huis” genoemd. Deze kritiek is zeer onthullend. Het suggereert een zekere minachting, niet alleen voor de man, maar ook voor de 63 miljoen Amerikanen die op hem hebben gestemd.
Er is een groeiend verlangen in Europa naar onafhankelijkheid van Amerika. Veel leiders, waaronder de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas, roepen Europa op om de banden te verbreken. En de omstandigheden zijn hier klaar voor: De invloed van de VS neemt af en keert zich af van het continent. Het door Duitsland geleide Europa heeft ontegenzeggelijk minder behoefte aan de VS dan voorheen.
Guttenberg zegt dat de twee continenten hun samenwerking moeten voortzetten. Veel mensen in Amerika geloven deze boodschap. Maar bewijs laat zien dat Duitsland vooral geïnteresseerd is in het exploiteren van die betrekkingen om het eigen streven naar grootheid te faciliteren, wat betekent dat deze boodschap gevaarlijk en bedrieglijk is.
Tientallen jaren zijn Duitsland en de VS bondgenoten geweest. Ze hebben militaire strategieën en technologieën gedeeld op een niveau dat een hoge mate van vertrouwen vereist. Maar de Bijbel waarschuwt dat deze vermeende vriendschap fataal zal zijn.
Een profetie in Ezechiël 23 laat zien dat Assyrië, het huidige Duitsland, de VS zal verraden. “Daarom gaf Ik haar in de hand van haar minnaars, in de hand van de Assyriërs, op wie zij verliefd was geworden” (ver 9, HSV). Als straf voor zijn zonden zal God Amerika in de handen van zijn vijand, die het als bondgenoot vertrouwde, overgeven. “Ezechiël 23 verduidelijkt deze gruwelijke valstrik,” schrijft Gerald Flurry hoofdredacteur van de Trompet in zijn boek Ezechiël: De eindtijd profeet.
De vriendelijkheid van Guttenberg – en die onderliggende vijandigheid – vormen een beeld van de manier waarop deze profetie waarschijnlijk tot vervulling komt. Hij is misschien in de perfecte positie om meer vertrouwen in Amerika op te wekken, alleen maar om dit geprofeteerde bedrog uit te voeren. Als hij aan de macht komt vindt er in de betrekkingen tussen Duitsland en de VS misschien een korte opleving plaats. Maar pas op: Verraad ligt op de loer.