Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Frans-Duitse partnerschap herleeft

Aurelien Meunier/Getty Images

Frans-Duitse partnerschap herleeft

Emmanuel Macron en Angela Merkel hebben hun krachten gebundeld in een voorstel voor een Europees herstelfonds die de EU-landen in staat zal stellen subsidies te krijgen als onderdeel van een fiscale reactie op de coronaviruspandemie. Het fonds met een bedrag van 500 miljard euro zou door de Europese Commissie moeten worden ingezameld via leningen op de kapitaalmarkten.

Het gezamenlijke voorstel dat maandag tijdens een videoconferentie werd aangekondigd, betekent een belangrijke verandering in Duitslands positie wat betreft het delen van schulden en herverdeling van inkomen binnen de EU. Angela Merkel was eerder tegen het idee van een gemeenschappelijke schuld, maar toont nu de bereidheid om de EU geld in te laten zamelen en te laten terugbetalen uit het totale EU budget.

Kanselier Merkel schikte zich in het Franse standpunt dat geld uit het fonds verdeeld dient te worden in de vorm van subsidie in plaats van een lening. Hierdoor zouden landen die vóór de Covid-19 pandemie al zware schulden hadden niet verplicht worden hun schulden verder te verhogen.

Zowel de president van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, als de president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, waren ingenomen met het plan. De Spaanse premier Pedro Sánchez typeerde het voorstel als “een eerste stap in de goede richting en een initiatief dat overeenkomt met onze eisen.”

Dit herstelfonds is natuurlijk nog maar een voorstel en moet worden goedgekeurd door alle 27 lidstaten van de Europese Unie. Wat hier werkelijk belangrijk is, afgezien van de financiële implicaties van het plan, is de hernieuwde Frans-Duitse samenwerking.

Die gemeenschappelijke relatie was meerdere maanden in quarantaine, maar heeft nu weer volledig de kop opgestoken. Over het belang van de overeenkomst zei de Franse president Macron: “Een overeenkomst tussen Frankrijk en Duitsland is geen overeenkomst tussen de 27, maar er kan geen overeenkomst tussen de 27 komen, tenzij er eerst een Frans-Duitse overeenkomst is.”

Ja, Duitsland is de economische motor van Europa, maar Frankrijk biedt de nodige steun en vormt soms de noodzakelijke dekmantel voor zijn ultieme ambities. De hoofdredacteur van de Trompet, dhr. Gerald Flurry, heeft gesproken en geschreven over de profetische implicaties van deze Frans-Duitse relatie en waar deze uiteindelijk toe zal leiden.

Voor meer inzichten over deze “gevaarlijke samenwerking,” lees het artikel van dhr. Flurry “Frankrijk-verwerpt Amerika en versterkt Duitsland” en kijk naar de Sleutel van David Frankrijk in bijbelprofetie, deel 2.”