Stoom komt uit de koeltorens van de bruinkoolgestookte elektriciteitscentrale van Niederaussem. [FEDERICO GAMBARINI/PICTURE ALLIANCE VIA GETTY IMAGES]
Een zelfveroorzaakte energiecrisis erger dan COVID-19
De Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck heeft op 21 juni aangekondigd dat Duitsland zijn kolencentrales weer zal opstarten om het hoofd te bieden aan de beperking van de gasinvoer door Rusland. De groene partij van Habeck is al jaren tegen steenkoolenergie. Maar dat is aan het veranderen omdat “[h]et gasprobleem erger kan worden dan de coronaviruspandemie,” zei hij. “Veel mensen beseffen dat nog niet.”
Hoewel Rusland minder gas verkoopt, verliest het weinig tot geen geld door de hogere gasprijzen. “Er bestaat een risico op een zeer ernstige economische crisis door de sterke stijging van de energieprijzen, door problemen met de bevoorradingsketen, maar ook door inflatie”, zei de Duitse minister van Financiën Christian Lindner op 22 juni. “Mijn zorg is dat we over een paar weken en maanden in een zeer zorgwekkende situatie terecht kunnen komen. In dit geval kunnen we niet kieskeurig zijn. We hebben het tenslotte over drie tot vier, misschien vijf jaar van tekorten, en daar moeten we een antwoord op vinden.”
Rusland heeft niet alleen de hoeveelheid gas die aan Europa wordt geleverd verminderd, maar ook een vluchtelingencrisis veroorzaakt, waardoor Duitsland en andere Europese naties gedwongen werden miljoenen Oekraïners op te nemen. Bovendien heeft Rusland de Oekraïense graanleveranties geblokkeerd in een poging om voedseltekorten in het Westen te veroorzaken. Als gevolg daarvan wordt Duitsland nu geconfronteerd met koude huizen in de winter, een in moeilijkheden verkerende industrie en een falende economie. Stijgende prijzen en voedselschaarste zijn de voorbodes van een naderende storm.
In 2018 gaf de Amerikaanse president Donald Trump tijdens de Algemene Vergadering van de VN al aan dat Duitsland voor olie en gas veel te afhankelijk was van Rusland. De Duitse VN-delegatie lachte hem destijds uit.
Duitse industriëlen en regeringsfunctionarissen werkten samen met Rusland tegen de VS, die door hun beleid deze samenwerking toestond en mogelijk maakte. Maar als Amerika en Duitsland naar de waarschuwing van Trump hadden geluisterd, zouden we nu niet op dit punt zijn aangeland. Oekraïne zou nog steeds een vrij land kunnen zijn, de Nord Stream-2-pijpleiding zou nooit zijn voltooid en Duitsland zou een sterkere samenwerking zijn aangegaan met een energieonafhankelijk Amerika.
In de ogen van de burgers lijkt het Duitse leger zwak, de Europese Unie gebroken, Amerika onbetrouwbaar en Rusland onvoorspelbaar. Er is duidelijk behoefte aan sterke leiders. Maar in Duitsland wordt sterk leiderschap evenzeer gevreesd als gewenst. Decennialang heeft de Duitse democratie geprobeerd te voorkomen dat er opnieuw een tiran zou opstaan. Toch openen de huidige gebeurtenissen de deur voor de opkomst van een sterke leider.
Wijlen Herbert W. Armstrong wees op twee trends die zouden leiden tot de vereniging van Europa onder een sterke leider: de angst voor Rusland en een economische crisis in de V.S. Vraag een gratis exemplaar aan van Hij had gelijk om meer te leren over deze trends en hoe ze passen in Bijbelprofetie.
Dit korte artikel werd eerst als Trompet Brief gepubliceerd. Wilt u dagelijks nieuws-updates in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan hier in.