JOSH EDELSON/AFP via Getty Images
Een wereld die niet voorbereid is op rampen
Als mens zijn wij geneigd ons dagelijks leven te leiden zonder veel aandacht te schenken aan wat er morgen kan gebeuren. Er zijn absoluut belangrijke mijlpalen in het leven die we plannen zoals een carrière, huwelijk, gezin, financiële stabiliteit, met pensioen gaan. Maar wanneer er schijnbaar uit het niets een ramp toeslaat, komen we erachter niet voorbereid te zijn op het onverwachte.
Staten en nationale regeringen lijden soms aan hetzelfde gebrek aan visie en voorbereiding. De wereldwijde pandemie van het coronavirus is een goed voorbeeld van de onwil van de mens om acht te slaan op waarschuwingen en om actie te ondernemen voordat een crisis zich al volledig ontwikkeld heeft.
De aanvankelijke reactie op het “Wuhan virus” in China was om informatie over de uitbraak achter te houden en het bestaan ervan te ontkennen. Pas nadat de crisis verergerde tot het niveau van duizenden besmettingen werden er preventieve maatregelen getroffen.
Dezelfde onwil om met onaangename gevolgen geconfronteerd te worden zien we in landen over de hele wereld waar het virus zich heeft verspreid. De traagheid waarmee de ernst van de uitbraak werd erkend en passende maatregelen werden genomen, heeft tot meer ellende geleid.
Waren er geen waarschuwingen dat een dergelijke epidemie zou kunnen uitbreken?
Volgens het Centrum voor Ziektebestrijding heeft de “Spaanse griep” na de Eerste Wereldoorlog naar schatting meer dan 50 miljoen levens wereldwijd geëist. In 1957-1958 kostte de “Aziatische griep” alleen al in Frankrijk meer dan 100.000 levens, met mogelijk meer dan een miljoen wereldwijd. Vervolgens was er de “Hongkong-griep” van 1969-70, die wereldwijd zorgde voor 1-4 miljoen doden.
Sindsdien hebben we de Mexicaanse griep (2009-10), de Ebola-epidemie (2014-2016) en de Zikavirus-epidemie (2015-heden) gehad met elk haar eigen grimmige statistieken. Maar met al deze moderne geschiedenis, nog maar te zwijgen van de epidemieën van vroegere tijden, blijft de wereld onvoorbereid op dergelijke crises.
Hoe zit het met toekomstige rampen die het coronavirus nog zullen overtreffen in intensiteit en ontwrichtende kracht? We hebben uitzicht op rampen door weersomstandigheden, aardbevingen, terroristische aanvallen, financiële ineenstorting en een nucleaire oorlog.
Hoewel de wereld onvoorbereid is op rampen, hoeven we persoonlijk niet hierdoor overdonderd te worden. De wijsheid van koning Salomo adviseert in Spreuken 27:12: “Een schrandere ziet het kwaad en verbergt zich, maar onverstandigen gaan door en zullen daarvoor boeten.”
Wat kunt u doen om voorbereid te zijn in een wereld die blind is voor toekomstige rampen?
Een goed begin is het lezen van het boekje De vier ruiters van de apocalyps (momenteel alleen in het Engels beschikbaar) van de hoofdredacteur van de Trompet, dhr. Gerald Flurry.