WE177 Nuclear Weapon by Gene Hunt is licensed under CC BY 2.0
Een toename van operationele kernwapens
Kernwapens worden gemoderniseerd en worden steeds bruikbaarder. Het totaal aantal kernwapens op aarde neemt weliswaar af, maar het aantal kernwapens dat operationeel is neemt toe. Het jaarlijkse rapport van het in Stockholm gevestigde vredesonderzoeksinstituut SIPRI waarschuwt voor een verontrustende trendomslag.
In hun rapport voor SIPRI betreurden Matt Korda en Hans M. Kristensen het gebrek aan transparantie met betrekking tot de inventaris van de negen nucleair bewapende landen. Slechts drie van hen, de VS, het VK en Frankrijk, hebben in het verleden inzicht gegeven in hun voorraden. Maar zelfs de meest transparante landen, de VS en het VK, “zijn teruggekeerd naar niveaus van nucleaire ondoorzichtigheid uit de Koude Oorlog.
Desalniettemin maakte het onderzoek van SIPRI de volgende conclusies mogelijk. De wereld had begin 2021 een voorraad van naar schatting 13.080 kernwapens. In het begin van 2020 schatte SIPRI dit nog op 13.400.
“Als je alleen maar naar het totaal aantal kernwapens kijkt, dan lijkt de ontwapening er veel beter uit te zien dan in werkelijkheid het geval is,” zei SIPRI-expert Matt Korda. Hij waarschuwde dat het aantal alleen maar afneemt omdat de twee grootste kernmachten, de Verenigde Staten en Rusland, oude kernkoppen afschrijven. “En dat is waar het goede nieuws stopt. Zowel de VS als Rusland, als vrijwel elke ander nucleair bewapend land, bevinden zich midden in dure en uitgebreide nucleaire moderniseringscampagnes die uitmonden in een groeiend aantal kernwapens in de militaire voorraden.”
Het geschatte aantal kernwapens dat momenteel bij operationele troepen wordt ingezet is gestegen van 3720 vorig jaar naar 3825 dit jaar. “Bijna 2000 hiervan – vrijwel allemaal eigendom van Rusland of de VS – werden in staat van hoge operationele alertheid gehouden,” aldus SIPRI.
Toch heeft de vredesonderzoeksgroep een positieve kijk. “Ondanks het uitbreken van conflicten, stijgende militaire uitgaven en natuurlijk het eerste jaar van een verwoestende wereldwijde pandemie, is de algemene wereldwijde menselijke veiligheid in 2020 niet verder verslechterd,” zei SIPRI directeur Dan Smith.
De spanningen in de wereld lopen op maar de angst voor een kernoorlog heeft grote escalaties voorkomen. Naarmate de technologie echter steeds geavanceerder wordt, neemt de angst voor wederzijds verzekerde vernietiging af. Er worden hypersonische raketten ontwikkeld die verdedigingssystemen omzeilen en cyberaanvallen kunnen een nucleaire reactie van een aangevallen land verhinderen. Maar misschien het ergste van dit alles is het feit dat de mensheid niet heeft geleerd in vrede met elkaar te leven. In tegendeel, elke dag raakt deze wereld dieper in chaos en haat verzeild. Het is slechts een kwestie van tijd voordat er een nucleaire holocaust wordt veroorzaakt.
We leven in een tijd waarin het voortbestaan van de mens aan een dun draadje hangt. Met één druk op de knop zou al het leven kunnen eindigen – en dat zal ook gebeuren, ware het niet dat de Almachtige God een belofte heeft gedaan. In Mattheüs 24:22 profeteerde Jezus Christus: “En als die dagen niet ingekort werden, zou er geen vlees behouden worden; maar ter wille van de uitverkorenen zullen die dagen ingekort worden.” De hoofdredacteur van de Trompet, Gerald Flurry, legt in zijn gratis boekje Nuclear Armageddon Is ‘At the Door’ uit: “Geen vlees zou levend behouden worden (Mat. 24:22; Moffatt-vertaling) als Christus niet zou ingrijpen en een nucleaire Derde Wereldoorlog zou stoppen!”
We leven in de tijd waarvoor de meeste profetieën van de Bijbel geschreven zijn. Het is een beangstigende tijd, een tijd van een snel opkomende “grote verdrukking.” Maar het is ook een hoopvolle tijd. Het is een tijd gevuld met Gods beloften om in te grijpen. Vraag een gratis exemplaar aan van Mysterie der eeuwen door Herbert W. Armstrong om te begrijpen hoe God zijn belofte zal vervullen en iedereen een kans op behoud zal geven.