European Union, Brussels (European Commission) by kfcatles is licensed under CC BY-NC-SA 2.0
Een religieuze beweging in Oost-Europa op gespannen voet met Brussel
Voormalig voorzitter van de EU-Raad en Pools oppositieleider Donald Tusk is van mening dat het vertrek van Polen uit de Europese Unie niet kan worden uitgesloten. Polen zou "sneller dan iedereen mogelijk acht" kunnen ophouden lid van de EU te zijn als de huidige campagne van de nationaal-conservatieve regeringspartij PiS uit onze handen glipt, vertelde Tusk TVN24 op vrijdag, 10 september.
Slechts enkele dagen voor Tusk's verklaring had een hooggeplaatste PiS vertegenwoordiger de samenwerking van Polen met de EU in twijfel getrokken. "We moeten nadenken over hoeveel verder, hoeveel meer we kunnen samenwerken zodat we allemaal in de EU blijven, en zodat deze EU voor ons aanvaardbaar is," zei PiS-fractieleider Ryszard Terlecki op een economisch forum in Karpacz. Een regeringswoordvoerder verduidelijkte later dat een vertrek van Polen uit de EU niet gepland staat.
De spanning tussen het hoofdkwartier van de EU en Oost-Europa blijft echter toenemen. Op 8 augustus heeft de EU-Commissie bij het Europese Hof van Justitie (HvJ) een verzoek ingediend om Polen financiële sancties op te leggen. De EU-Commissie beschuldigt Polen van het ondermijnen van een onafhankelijke en onpartijdige rechterlijke macht. De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft een regeringsresolutie ondertekend waarin hij verklaart dat zijn land Polen steunt. De stap van de EU-Commissie heeft "talrijke elementen van de soevereiniteit van een lidstaat geschonden," verklaarde de krant.
Geruchten over een Hongaars vertrek uit de Europese Unie doen ook de ronde. Magyar Nemzet, de "onofficiële regeringskrant" van Hongarije, bracht dit verhaal naar buiten. Volgens Deutsche Welle is dit de eerste keer sinds het aantreden van Orbán dat "het vertrek van Hongarije uit de EU openlijk ter sprake wordt gebracht door het belangrijkste nieuwsmedium van de regering".
Dit soort politiek is populair in Oost-Europa omdat velen zich verzetten tegen de liberale koers van Brussel inzake migratie, homoseksualiteit, abortus en andere tendensen.
In 2018 heeft de anti-immigratie Sloveense Democratische Partij (SDS) de meeste stemmen gewonnen bij de parlementsverkiezingen in Slovenië. Sindsdien is Slovenië onder premier Janez Jansa in de voetsporen getreden van Polen en Hongarije. Slovenië bekleedt momenteel het roulerend voorzitterschap van de Europese Unie, maar staat op gespannen voet met veel van haar beleid.
Wat Oost-Europa scheidt van het Westen heeft veel te maken met religie. Orbán zelf beweert te strijden voor een "christelijk Europa". In Polen worden regeringsbesluiten ook grotendeels beïnvloed door de katholieke kerk. In Tsjechië volgt de katholieke Andrej Babiš met zijn anti-establishmentpartij Ano hun voorbeeld en dat geldt ook voor Oostenrijk onder de katholieke bondskanselier Sebastian Kurz. Ook Matteo Salvini in Italië verzamelde een grote aanhang door gebruik te maken van religieuze retoriek en katholieke symbolen.
Deze religieuze stroming zorgt momenteel voor verdeeldheid in Europa. Het liberale Brussel probeert haar op afstand te houden, maar er zijn aanwijzingen dat het katholicisme een politieke opleving tegemoet kan zien. Ook Duitsland zou na 16 jaar bewind van bondskanselier Angela Merkel binnenkort met Armin Laschet een overtuigd katholieke bondskanselier kunnen krijgen. De katholieke Franse president Emmanuel Macron heeft ook openlijk de oorlog verklaard tegen het radicale islamisme in Frankrijk en toont meer en meer steun voor de katholieke kerk.
In "Amerika wordt economisch belegerd," voorspelde Trumpet hoofdredacteur Gerald Flurry een religieuze heropleving in Europa toen hij schreef: "De huidige politiek en religieus verdeelde EU zal een politiek, militair en religieus verenigd Heilig Romeins Rijk moeten worden. Latijns-Amerika is al behoorlijk verenigd in zijn religie; Het Heilige Romeinse Rijk zal ook verenigd moeten worden in zijn religie. En de enige manier om de verdeeldheid te verwijderen is door die unie te verkleinen naar 10 naties. Het is voorspeld dat het zal gebeuren (Openbaring 17)."
De heer Flurry verwijst naar een profetie waaruit blijkt dat 10 Europese naties zich zullen verenigen onder de paraplu van de rooms-katholieke kerk. Op dit moment lijken Polen en Hongarije de buitenstaanders van de Unie, maar er wordt voorspeld dat zij spoedig deel zullen uitmaken van de binnenste kern, samen met Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en anderen, die volgens profetie hun katholieke erfenis voor een laatste keer te omarmen. Om te begrijpen wat dat betekent voor de toekomst, lees: "Amerika wordt economisch belegerd.”