Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

Een nieuwe deal voor Italië

Mario Draghi, European Central Bank President in the plenary by European Parliament on Flickr/CC BY-NC-ND 2.0

Een nieuwe deal voor Italië

A fgelopen zaterdag werd Mario Draghi ingezworen als 30e premier van Italië sinds het land in 1946 een republiek werd. Als voormalig hoofd van de Europese Centrale Bank (ECB) gedurende acht jaar, werd dhr. Draghi door de Italiaanse president Sergio Mattarella gevraagd om na maanden van politieke onrust een nieuwe regering te vormen.

Sinds het verzoek op 3 februari zijn gebeurtenissen snel gegaan met de aankondiging van een breed bestuur van technocraten en experts, gekoppeld aan oproepen tot eenheid onder de afwijkende politieke fracties. De reactie op de nieuwe politieke toon werd door de financiële markten verwelkomd met een stijging van aandelenwaarden en een verlaging van financieringskosten voor overheidsleningen. De Italiaanse obligatieverkoop registreerde op dinsdag een recordaanvraag.

Premier Draghi hield woensdag zijn eerste toespraak voor het parlement om het plan voor zijn nieuw gevormde regering uiteen te zetten en goedkeuring te krijgen voor zijn voorgestelde programma’s. Het middelpunt van het Draghi-plan draait om het verslaan van Covid-19 en de wederopbouw van de economie. Hij zei: “Vandaag hebben we… de verantwoordelijkheid een nieuwe reconstructie te lanceren.”

De belangrijkste financiële taak bestaat eruit om plannen te ontwikkelen voor effectieve besteding van de 200 miljard euro aan middelen van de Europese Unie bestemd voor de wederopbouw van de economie. Om te zorgen dat het geld goed besteed wordt heeft Draghi een volledige herziening van het openbaar bestuur en de rechtspraak voorgesteld. Beide instellingen in Italië zijn berucht om hun corruptie, administratieve rompslomp en traagheid.

Bovendien heeft Draghi een sterke pro-Europese nadruk gelegd op zijn regering. Dit, ondanks de opname van rechtse elementen in zijn regering die in het verleden fel kritisch waren over zowel de euro als over Brussel. In zijn toespraak voor het parlement verklaarde de vers aangestelde premier: “Deze regering ondersteunen betekent delen in de onomkeerbaarheid van de keuze voor de euro, het betekent delen in het vooruitzicht van een steeds beter geïntegreerde Europese Unie die tot een gemeenschappelijke publieke begroting zal komen.”

De onversaagde steun van Draghi voor een sterke Europese Unie en voor de euro geven zowel Duitsland als Frankrijk een zucht van verlichting. Als een van de “Grote Drie” in de EU, is Italië oorzaak van veel zorg geweest vanwege zijn harde kritiek op Brussel en vanwege zijn financiële instabiliteit. Een sterk ondersteunend en stabiel Italië vormen essentiële elementen voor een machtige Europese Unie.

Met een zeer gerespecteerd econoom, voormalig voorzitter van de ECB en erkende “redder” van de euro nu in dienst als premier van Italië, zijn de vooruitzichten van een Italiaanse “comeback” beter dan ooit. Een herboren Italië zal een belangrijke rol spelen in de Europese Unie, niet alleen als thuisbasis van het Vaticaan, maar ook als stem voor meer integratie en een heropleving van het “Heilige Romeinse Rijk”.

Wijlen onderwijzer en theoloog Herbert W. Armstrong verkondigde jarenlang de Bijbelprofetieën die spreken van een heroplevend Heilig Romeins Rijk, waarin Duitsland, het Vaticaan, Italië en acht andere naties samengesmolten zijn tot een Europese supermacht. Vraag een gratis exemplaar aan van Wie of wat is het profetische beest om meer te leren over deze toekomstige gebeurtenissen. Wat er vandaag in Italië plaatsvindt, draagt bij tot het ontstaan van deze economische en militaire grootmacht.

Nl Wwb