DAVIDCOHEN/Unsplash
Een nieuw record voor de Duitse wapenexport
Van 2018 tot 2019 steeg de waarde van de Duitse wapenexport van 4.824 tot 8.015 miljard. Hoe kwam deze dramatische toename tot stand en waarom exporteert Duitsland sowieso zoveel wapens?
De controversiële vergunningen voor landen buiten de Europese Unie en NAVO, zogenaamde derde landen, stegen met bijna een miljard euro. 32 Procent van de goedgekeurde militaire uitrusting bestond uit oorlogswapens, zoals het ministerie van Economie meldde op verzoek van de Groenen.
Export naar derde landen is al helemaal controversieel, omdat de wapens vaak direct gebruikt worden in regionale conflicten en de ontvangende landen bekend staan vanwege verschillende mensenrechtenschendingen. Toch waren het afgelopen jaar Algerije, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Indonesië enkelen van de meest prominente ontvangers van de Duitse wapenindustrie.
De levering van Duitse wapens aan Arabische landen staat inmiddels bekend als de “Merkel-doctrine.” Met behulp van deze export werd Duitsland de vierde grootste wapenexporteur ter wereld.
“De federale minister van Economie, Peter Alstmaier, verklaarde deze toename in het afgelopen jaar door de achterstand in aanvragen die was ontstaan als gevolg van de lange patstelling in de vorming van de regering in 2017/18,” meldde n-tv.
Maar waarom levert Duitsland sowieso zoveel wapens? Hoe is het mogelijk dat het ogenschijnlijk vredige Duitsland één van de meest machtige wapenfabrikanten ter wereld is?
De Duitse minister van Economische Zaken schrijft op hun website: “Wapenexport is geen middel van economisch beleid. Of wapenexport wordt goedgekeurd hangt per afzonderlijk geval af van buitenlands- en veiligheidsbeleid.”
Met andere woorden, er is een strategische reden voor de productie en export van wapens. De export van wapens creëert strategische samenwerkingsverbanden en bondgenootschappen en onderhoudt de Duitse wapenindustrie en daarmee de nationale veiligheid.
Door de Duitse wapenindustrie te behouden kan Duitsland bijna van de een op de andere dag een militaire macht worden. Dit wordt in detail uitgelegd in ons artikel ‘Forging a Superpower ’ (Een supermacht smeden). Maar wat zijn de strategische redenen om wapens naar bepaalde landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten te exporteren?
Een profetie in Psalm 83 voorspelt dat Duitsland zal gaan samenwerken met veel van de Arabische landen die het nu bewapent. Daniël 11:40-45 laat zien dat deze alliantie zich ook tegen Iran zal keren. Lees “Een alliantie tussen Arabische landen en Europa” als u deze profetieën beter wilt begrijpen. Als u naar de Bundeswehr website gaat en de Bundeswehr-missies bekijkt, kunt u nu al zien hoe Duitsland op strategische manier Iran omsingelt.