Josep Borrell, ministro de Asuntos Exteriores, Unión Europea y Cooperación en funciones by Casa de América on Flickr/CC BY-NC-ND 2.0
Diplomatieke vernedering – op z’n Russisch
Het doel van het bezoek van Borrell aan Moskou was om te protesteren tegen de opsluiting van de Russische activist Alexei Navalny, die eerder door Russische undercoveragenten was vergiftigd in opdracht van Vladimir Poetin. De Europese diplomaat werd blijkbaar overrompeld door vragen van Russische “journalisten” en hij gaf de indruk de acties van Rusland te steunen in plaats van ze te veroordelen.
In antwoord op een vraag over gewelddadige onderdrukking, zei Borrell: “Dat gebeurt niet alleen in Rusland.” Verder veroordeelde hij het politiegeweld in de VS en maakte geen melding van de onderdrukkende maatregelen die tijdens de pro-Navalny-protesten in Rusland werden genomen. Op aansporing van Lavrov, veroordeelde Borrell het Amerikaanse beleid met betrekking tot Cuba, zonder ook maar de Russische agressie in Oekraïne of de annexatie van de Krim te noemen.
Zelfs toen Lavrov de EU als “onbetrouwbare partner” omschreef, vanwege sancties die in het verleden tegen Rusland zijn genomen en die voor de toekomst worden overwogen, stond hij er alleen maar stil en glimlachend bij. Om het nog erger te maken meldde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens de rampzalige persconferentie de uitzetting van 3 EU-diplomaten. De timing van de aankondiging van de uitzetting was zo gepland om maximale vernedering te bereiken.
Diplomaten uit Duitsland, Polen en Zweden werden geïdentificeerd als “persona non grata” op basis van hun aanwezigheid tijdens de “onwettige” protesten die op 23 januari in Moskou georganiseerd waren om de Russische oppositieleider Navalny te bevrijden. Borrells naïeve optreden tijdens zijn missie in Moskou getuigt van het verbazingwekkende niveau van Europese onderwerping aan Russische desinformatie en agressie.
Maar deze mate van verzoeningspolitiek zal niet lang stand houden. De aanhoudende Russische agressie zal de EU dwingen de noodzaak te zien voor verdere integratie en om meer politieke en economische autonomie over te dragen aan een centrale autoriteit.
Wijlen onderwijzer en theoloog Herbert W. Armstrong schreef in een medewerker-brief in januari 1980: “Wat Rusland doet zal de vonk zijn die de hoofden van de naties in Europa samenbrengt met het Vaticaan om een Verenigde Staten van Europa te vormen.” De zwakte van de afgelopen dagen laat de noodzaak zien voor toenemend Europees verzet tegen de vastberadenheid van Rusland. Lees het artikel Is Vladimir Poetin de geprofeteerde vorst van Rosh of kijk het Sleutel van David-programma De geprofeteerde vorst van Rusland voor meer informatie over Europa en Rusland.