ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images
De luchtaanval op Dresden en oprecht berouw
Op de 75ste verjaardag van het bombardement van Dresden herdacht bondspresident Frank-Walter Steinmeier de slachtoffers van de bombardementen en “het lijden dat Duitsland anderen heeft aangedaan.”
Britse en Amerikaanse bommenwerpers doodden 25.000 mensen op 13 en 14 februari 1945. Extreemrechtse groeperingen gebruiken deze herdenking elk jaar voor het mobiliseren van marsen. Duizenden neonazi’s uit heel Europa marcheerden dit jaar om de Duitse oorlogsslachtoffers te gedenken en nazi-misdaden te relativeren. Alhoewel het aantal tegendemonstranten veel groter was, is het schokkend dat de Nazipropaganda vandaag de dag nog steeds leeft.
“Wij democraten moeten opstaan tegen degenen die de doden van Dresden tegen de doden van Auschwitz proberen weg te strepen; die proberen het Duitse onrecht te vergoelijken en die tegen beter weten in historische feiten vervalsen,” zei de bondspresident.
Steinmeier waarschuwde krachtig tegen de heropleving van het rechts extremisme, antisemitisme en nationalisme. “Ik ben bang dat deze gevaren nog niet afgewend zijn,” waarschuwde de bondspresident. Maar kan deze waarschuwing een einde maken aan deze trend?
Hoe is het mogelijk dat de Joden zich in 2020 niet veilig voelen in Duitsland en dat de vijandigheden tegen Groot-Brittannië en Amerika weer aan het toenemen zijn? Rechts- en links extremistische partijen winnen weer meerderheden. De parallellen met de jaren 30 van de vorige eeuw zijn schrikbarend. Maar hoe kan dit voorkomen worden?
Duitsland heeft de gruwelen van de oorlog vaker doorstaan dan andere landen. “We vergeten het niet,” benadrukte Steinmeier. “Het was Duitsland die deze vreselijke oorlog begon en er waren miljoenen Duitsers die meevochten – en niet allemaal, maar wel veel uit overtuiging.”
De Duitsers veroorzaakten de donkerste uren in de menselijke geschiedenis. Ze zagen uit de eerste hand waartoe het menselijke hart in staat is. “Arglistig is het hart, boven alles, ja, ongeneeslijk is het, wie zal het kennen?” (Jeremia 17:9).
Ondanks de enorme inspanningen van een aantal individuen heeft de wereld absoluut niet geleerd van de geschiedenis. Weinig mensen weten dat alleen oprecht berouw voorkomt dat een persoon fouten uit het verleden herhaalt en hem in staat stelt vrede te vinden. Dit geldt voor zowel volken als voor personen. Maar niemand komt echter tot zo’n soort berouw zonder Gods leiding (Romeinen 2:4).
Duitsland had en heeft nog steeds de gelegenheid om zich te bekeren, zoals de hoofdredacteur van de Trompet, Gerald Flurry, uitlegt in Nahum: een eindtijd profetie voor Duitsland. Oprecht berouw betekent dat iemand zich bekeert van zijn eigen weg en God gaat volgen. De voorouders van de Duitsers hebben dit ooit ook voor een korte periode gedaan (Jona 3:5-10), zoals dhr. Flurry uitlegt. Dat maakt Duitsland uniek.
Maar echte bekering heeft ook een levensveranderend effect op individuen. Ons gratis boekje Repentance Toward God (momenteel alleen in het Engels beschikbaar) helpt u met een studie hierover als u meer wilt weten. Zonder God kan geen land en geen individu ooit van het verleden leren en echte vrede vinden. Maar dat is wel precies de toekomst die God voor ons allemaal wil.