Blijf op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief

De gedeelde visie van Macron en paus Franciscus over het Midden-Oosten

General Audience with Pope Francis by Catholic Church is licensed under CC BY-NC-SA 2.0/Cropped from original

De gedeelde visie van Macron en paus Franciscus over het Midden-Oosten

Na het historische vierdaagse bezoek begin maart van paus Franciscus aan Irak had hij een telefoongesprek van 40 minuten met de Franse president Emmanuel Macron. “Het gesprek, waar de paus om gevraagd had, markeert de vijfde keer dat de twee wereldleiders hebben gesproken sinds de verkiezing van Macron in 2017,” meldde Vatican News op 22 maart. Macron en paus Franciscus zijn beide inderdaad volwaardige wereldleiders en hun visie op het Midden-Oosten moet zorgvuldig bekeken worden.

Macron en paus Franciscus delen een jezuïtische achtergrond. Op 12-jarige leeftijd streefde Macron naar het katholieke doopsel en ging later naar een jezuïeten-school. Beide willen het Midden-Oosten transformeren.

Het persbureau Élysée zei dat de twee tijdens het gesprek op 21 maart uitvoerig de recente reis van paus Franciscus naar Irak hebben besproken. Macron zei dat dit bezoek een ‘echt keerpunt’ vormde voor het Midden-Oosten. “Het koppel stond ook stil bij hun ‘gedachten en zorgen’ over aantal crises die verschillende delen van de wereld treffen,” aldus Vatican News. “Waaronder ‘de uitbreiding van het jihadisme in Afrika – zowel in de Sahelregio als aan de oostkust van het continent’ en eveneens de kritische situatie in Libanon.”

Onder Macron heeft Frankrijk een grotere belangstelling voor de regio gekregen. Afgelopen augustus, na de explosie in Beiroet, de hoofdstad van Libanon, bezocht Macron de voormalige Franse kolonie en beloofde financiële steun op voorwaarde van politieke verandering. Frankrijk heeft ook zijn militaire en financiële bijdrage in de Sahelregio opgevoerd.

Zowel paus Franciscus als Macron zijn bezorgd over “de uitbreiding van jihadisme in Afrika.” Verschillende landen in de regio die militante islamitische bewegingen ondersteunen zijn geallieerd met Iran – de hoofdsponsor van het terrorisme. Europa probeert de Iraanse invloed te bestrijden door zijn militaire en financiële kracht – gesteund door de katholieke kerk.

Verwijzend naar “de tijd van het einde” – de tijd waarin wij nu leven – beschrijft Daniël 11 een confrontatie tussen een “koning van het noorden” en een “koning van het zuiden.” Zoals de hoofdredacteur van de Trompet, Gerald Flurry, opmerkt in zijn boekje, verwijst de koning van het noorden naar een door Duitsland geleid katholiek Europa; de radicale islam onder leiding van Iran vormt de koning van het zuiden. Op basis van deze en andere Bijbelprofetieën waarschuwde dhr. Flurry dat we op het punt staan een botsing te zien tussen deze twee tegengestelde krachten, die direct zal leiden tot het begin van de geprofeteerde “Grote Verdrukking.”

“[Daniël 11:40] beschrijft een tijd wanneer het katholieke rijk van Duitsland een totale oorlog zal voeren – met alles wat het heeft – tegen radicaal islam en het zal domineren als een verwoestende stormvloed!” schrijft dhr. Flurry. Lees dhr. Flurry’s artikel De wervelstorm profetie om te zien hoe dit conflict zal eindigen. Vraag een gratis exemplaar aan van het boekje Jeruzalem in profetie om de volledige context van deze profetieën te begrijpen en de hoop die erachter ligt.

JIP_NL