GALI TIBBON/AFP via Getty Images
Als Pasen wordt afgelast
Christenen over de hele wereld zullen dit jaar waarschijnlijk een zeer ongebruikelijk Pasen vieren. Zelfs veel niet-praktiserende Christenen gaan meestal met Pasen naar de kerk. Het is de tijd dat kinderen uitkijken naar cadeaus en dat families samenkomen. Slechts een enkeling denkt na over de betekenis van het feest, terwijl de meesten genieten gewoon van de festiviteiten.
Maar Pasen in 2020 zal waarschijnlijk heel anders zijn. Je zult in de winkels niet langer het gelach van kinderen horen die zich normaal gesproken verheugen over het zien van paaseieren en chocolade Paashazen. Veel families zullen waarschijnlijk niet bij elkaar kunnen komen. In tijden van de coronavirus-crisis worden veel kerkdiensten geannuleerd.
Sommige diensten vinden nu plaats zonder gelovigen. Pastoors zijn vrijwel alleen in de kerk en bieden een online mis aan. In tijden van de coronavirus-crisis moet Pasen thuis gevierd worden.
De noodtoestand baart gelovigen grote zorg. Ondanks alles proberen ze Pasen zo goed als mogelijk te vieren. Maar zelfs voor degene die Pasen alleen zien als een vrije dag, is de situatie op dit moment buitengewoon uitzonderlijk en geeft het stof tot nadenken.
Maar misschien bieden de buitengewone omstandigheden een kans om te reflecteren en na te denken over de betekenis van deze dagen. Misschien biedt het ook de gelegenheid om een aantal belangrijke vragen te beantwoorden.
Wat heeft een eeuwenoud gebruik vandaag nog met ons te maken? Waarom wordt het traditionele Pasen niet in de Bijbel genoemd? De Bijbel leert ons om de dood van Christus te gedenken; waarom viert de wereld dan Zijn opstanding en dan ook nog op de verkeerde dag? God gaf de oude Israëlieten de opdracht om zeven jaarlijkse feesten te vieren; waarom houdt de wereld deze niet, terwijl Jezus Christus en de apostelen dit wel deden?
Waar komt Pasen vandaan, als het niet uit de Bijbel komt? In Leviticus 23 lezen we over God’s Heilige Dagen. “Kerstmis, nieuwjaarsdag, Pasen en vele andere dagen zijn feestdagen die rechtstreeks uit het heidendom afkomstig zijn. Deze zeven jaarlijkse heilige dagen echter zijn de heilige dagen van God!” Dit is een citaat uit het boekje Heidense feestdagen of Gods heilige dagen waarin Herbert W. Armstrong deze vragen kritisch bekijkt. Hij legt ook uit dat God’s heilige dagen “de verschillende fasen in Gods plan van de geestelijke schepping voorstellen” die men zonder deze heilige dagen niet kan begrijpen.
Dus als u Pasen dit jaar thuis viert, of het al jaren geleden de rug heeft toegekeerd, raad ik u aan dit boekje te bestellen en te bestuderen. Het antwoord op de vraag Heidense feestdagen of Gods heilige dagen? zou uw leven wel eens kunnen veranderen.